sobota 24. září 2011

Ediakarská fauna

Teprve dnes při listování knížkou od B.Záruby "Abeceda dávných věků" mě tento článek napadl. Doufám, že se Vám bude líbit...

V Prekambriu, ještě před 600 miliony lety na souši život neexistoval, byl pouze ve vodě. Prvním asi snad nejvýznamějším nalezištěm techto zvláštních živočichů byly Ediakarské pahorky v Austrálii. Šlo o otisky těl nějakých lehce stavěných tvorů. Tím pádem se začalo této prekanbrické fauně říkat Ediakarská. Další pozůstatky společenstva Ediakarské fauny byly objeveny třeba ve Velké Británii, Severní Americe, Číně a kdekoliv jinde... Všichni tvorové Ediakarské fauny mají jeden hlavní rys: žádný z nich nemá tvrdé schránky ani kostry. Byli to měccí, rosolovití živočichové. Mnohé fosilie potom připomínají například dnešní kroužkovce nebo třeba ostnokožce. Kolem Ediakarské fauny existuje spousta záhad, ale asi největší je, že v Prekambriu neexistovali žádní predátoři a mrchožrouti. Co se pak tedy stalo, až živočichové umřeli? Co bylo, když je nemohl nikdo zkonzumovat?

Je možné, že všichni tito živočichové se museli prostě jenom sami rozpadnout. Často se tak děje i dnes s medúzami, které žijí úplně na dně oceánů. Vyskytují se už tam, kde je tma vědci jsou přesvědčeni, že to tak bylo i s Eadiakarskou faunou. Vymizení Ediakarské fauny způsobil velký armageddon na konci Prekambria.

Líbil se Vám článek? Pokud ano, pište komentáře...

7 komentářů:

dinosaurss řekl(a)...

Páni! Tohle je velmi zajímavý!Príma!

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Děkuji moc :)

Betaraptor řekl(a)...

Hele, ale predátoři už byli! (Např. Anomalokaris.)

spinuvjpogblog řekl(a)...

omlouvám se ale  já točit neumím  (umím ale nevím  aby to bylo v HD to neumím) a mimochodem smím se optat kdy  bude pokračovat ta  hra dino park?

Antroz T6 řekl(a)...

hazký ale doslechl jsem se že v době anomalokarise už byla jedna ryba s primitivní páteří. podívej se na putování s pravěkými monstri :)

Petr řekl(a)...

Skvěle, článek který popisuje ediakarskou faunu. Hezké

pepa řekl(a)...

Strašně zajímavý článek. Je povedený.  :D

Okomentovat

Nejčtenější