neděle 18. září 2011

Savci (1/2) Co to je savec?

Nějakou tu dobu jsem připravoval tento "dokumentární cyklus" a tedy doufám, že se Vám bude líbit. Bude se týkat různých skupin živočichů, včetně savců, pátků, plazů atd. Každý dokument z tohoto cyklu by měl obsahovat dvě části, a to o dané skupině živočichů a o jejich věku. Snad se Vám první dvě epizody budou líbit...

Savci (Mammalia) jsou teplokrevní, pokrytí srstí, rodí živá mláďata a ta poté sají mateřské mléko. Dělíme je do třech hlavních skupin: placentálové (lidé, psi, kočky, sloni atd.), vačnatci (koaly, klokani, ďáblící atd.) a ptakořitní (ptakopysk a ježura). Vačnatci, narozdíl od nás, lidí nosí svá mláďata ve vaku měsíce, dokud nejsou dostatečně velká, aby se do něj nevešla. Ptakořitní dokonce nerodí živá mláďata, ale kladou vejce, takže například ptakopysk je vejcorodý savec. Každý savec dýchá vzduch a každý savec má páteř složenou z obratlů. V latinském názvu můžeme vidět odvozenou zkratku od slova Mammae, podle mléčných žláz a tento název dali vědci již asi 5000 dnešních i vyhynulích savců.

Savci, stejně jako všichni ostatní teplokrevní tvorové (tedy ptáci) potřebují příjem potravy v blízké době. Daní tím daň za teplokrevnost. O fosilních savců se toho můžeme dozvědět jako hodně, tak i velmi málo. Tuk a chlupy se na fosiliích savců málokdy uchovají a takový nález je pak velmi ceněný. Avšak známky uchovalé na kostech končetin, tam, kde kdysi byly svalové úpony nám dokáží prozradit, jak fosilní savec chodil. Asi nejvíce informací nám ale prozradí kostra zvířete, pokud je zachována páteř, lebka a končetiny, dokáží vědci zjistit o vyhynulém savci mnoho informací. Jelikož jsou savci docela mladá stvoření, tedy alespoň už ti větší, jako první velryby, některé svalové úpony a kusy kůže se mohou zachovat. Na to je i větší šance. Jak dlouho tu ale savci jsou a kdo jsou jejich předci?

Příště se dozvíte o věku savců. Líbila se Vám první epizoda? Jestli ano, komentujte.

12 komentářů:

mojeznamkyavatar řekl(a)...

moc pěkný článek

Antroz T6 řekl(a)...

nádhera!!!!!!

mojeznamkyavatar řekl(a)...

přesně tak

deinonych řekl(a)...

pěkný.

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Hej HASSI ty máš akvárium?

forusrakos řekl(a)...

Zajímavý dokument a pěkný článek, ale trochu mě zarazila věta "každý savec dýchá vzduch". Ty znáš nějaké zvířa, které dýchá něco jiného? :D

dinosaurss řekl(a)...

Výborné!zcela poučné ,to jsem ani nevěděl že slovo Mammae je podle slova mléčná žláza..zajímavé..na další části se určitě moc těším!!

juriju řekl(a)...

pěkné :-)

mojeznamkyavatar řekl(a)...

a jake maš rybky?:)

Antroz T6 řekl(a)...

[7]: já jsem ani nevěděl že slovo Mammae vůbec existuje!

David řekl(a)...

Je to hezké, chtěl bych se dozvědět jestli ještě žije obří lenochd. Děkuji

radek řekl(a)...

moc pěkný naučil jsem se ně co nového pěkný.

Okomentovat

Nejčtenější