pondělí 5. září 2011

Animantarx

Animantarx ("oživená pevnost") byl ankylosaurid ze skupiny Nodosauria, který žil na území Severní Ameriky v období Křídy, asi před 100 miliony lety. Jméno mu dal Carpenter, Kirkland, Burge Bird v roce 1999. Jde o 3 metry, tedy středně velkého nodosaurida, jež je dobře známý díky objevu Ramala Jonese. Ramal Jones věděl, že tam, kde jsou fosilie je nižší radioaktivita. Tudíž tak přiměl výzkumníky, aby vrstvy odkryly. Jednimi z nejznámějších pozůstatků Animantarxe jsou neúpůlná lebka a části kostry tvořené páteří. Animantarx vypadal zeřjmě hodně obrněně, nad předními končetinami mu vyrůstal vždy jeden osten (podobně jako u některých stegosauridů, mezi něž patřil třeba Lexivisaurus) a měl též hodně obrněný ocas. Podobal se tak svému příbuznému Polacanthovi, který patřil do samé skupiny.
Animantarx není zase tak známý, jak může vypadat. Jeho popis ale uvedl třeba Douglas Dixon v "Dinosauři průvodce 270 rody".


Příště Silvisaurus!

6 komentářů:

siamotyran řekl(a)...

jaká jména ti paleontologové nevimyslí :D pěkná článek :)

Antroz T6 řekl(a)...

super!!!! tím myslím doslova. jak neni známí tak myslel že sis ho vymyslel jako udělal animovaně na počítači! ale teď vydím že je skutečný. hustý!!!!

Boba Fett (Morfujeme! :D) řekl(a)...

Goodec

dinosaurss řekl(a)...

O tomhle sem vůbec nevěděl ,zajímavý!

Betaraptor řekl(a)...

Ahoj, hra už začala, jen si vyber dinosaura.

siamotyran řekl(a)...

Ano vím psali to na WP ale že už to bude hrát jsem nevěděl jen vím že se na tom dělalo mohla by tom potom předabovat zase ČT a hlas Alfreda Strejčka by nebyl vůbec špatný  :)

Okomentovat

Nejčtenější