neděle 4. září 2011

Dinosauři a jejich obří rozměry... Ale proč?

Asi minulý rok se vědcům podařilo najít překvapivé údaje... Většina lidí, nezabývajících se dinosaury, si často pokládá otázku: "Proč byli vlastně dinosauři tak obrovští?". Odpověď se jednoduše skrývá v jejich těle. Německá nadace pro výzkum přispěla třemi miliony eur k tomu, aby se zjistila skrytá identita těchto dinosaurů... Například obrovský Brachiosaurus nebo Giraffatitan, případně giganticky vyhlížející Argentinosaurus by přece se svojí kolosální váhou ani nemohli existovat. Pokud se naučíte žvýkat, budete mít velkou výhodu. Žvýkání totiž usnadňuje trávení, což se u nás, lidí, pozná. Bohužel však, dinosauři stoličky neměli (kromě některých druhů) a tak žvýkat neuměli. A co k tomu dál? Další důležitou zprávou je, že velcí sauropodi měli malou hlavu. Pro přežvýkavce je typická velká hlava, kde svaly jednoduše pohybují s čelistmi. Sauropodi měli ale velmi malou hlavu... A je tu ještě další otázka. Přesličky jsou pro nás, savce, něco typu smirkového papíru. To znamená, že v trávicí soustavě obřích dinosaurů musely být tyto přesličky několik dnů. Jenomže je tu další výhoda... Ta již s potravou nesouvisí. Někteří dinosauři dokázali to, co člověk nedokáže. Mohli se současně nadechovat a vydechovat. To znamená zvětšení jejich plic. Každopádně, vědci předpokládají, že i srdeční metabolismus u těchto sauropodů musel být ohromný. Mohl mprodukovat omnohem více energie, než naše srdce. I tak to znamenalo pro tyto obry, že byli pomalí. Kvůli tomu se však u nich vyvinuly tyto skrytté zbraně... A o těch si budeme moci povídat příště...

POkud se Vám tento článek líbil, prosím, komentujte... Jak již víte, příště přinesu další informace o anatomii dinosaurů. Můžete se těšit na kolosální dravce!


6 komentářů:

Betaraptor řekl(a)...

Wow! Nadechovat a vydechovat zároveň??? Jak to asi dělali, jaký to byl pocit? To bych chtěl umět! Jinak, na blogu mám novou velkou hru, jestli chceš, přihlaš se.

siamotyran řekl(a)...

Jé těším se na další díl :)

robbca řekl(a)...

Ahoj, neměl bys zájem psát a být redaktorem velkého blogu o kryptozoologii, který rozjíždíme s Paleo-DNA?

forusrakos řekl(a)...

Už jsem o tom někde četl, ale rád jsem si přečetl podrobnosti ;)

Antroz T6 řekl(a)...

super! jinak líbí se mi ty tvoje podrobnosti o dinosaurech a taky jak všechno popisuješ to se mi na tobě líbí!

dinosaurss řekl(a)...

Výtečně povedené!

Okomentovat

Nejčtenější