pondělí 29. srpna 2011

Cesta monarchů stěhovavých ohrožena

Monarch stěhovavý je motýl s rozpětím křídel asi 10 centimetrů. Tito podivuhodní, nádherní bezobratlí každoročně absolvují cestu dlouhou 5000 kilometrů z Kanady přímo do Mexika! Monarchové stěhovaví se tak stali dokonce pomocníky meteorologů, kteří, za pomoci jejich dlouhé cesty ukazují, jak se vypořádat s různými bouřemi a jiným nepříznivým počasím. A díky tomu jsou také obyvatelé USA často chráněni. Cesta monarchů stěhovavých je sice tak podivuhodná a až k neuvěření, ale v posledních letech je již značně ohrožena. Monarchové se vydávají z Kanady do Mexika na zimu, kde na větvích stromů zimu přespí. Často se jich na jedné větmi vyskytuje tolik, že větev spadne dolů. Ale lesy, do kterých monarchové míří, jsou káceny a jejich přirozené prostředí pomalu mizí. Pokud lesy jak v Mexiku, tak na celém světě nezachráníme, stejně jako zde, i jinde ve světě budou tvorové v nich ohroženi. Kácením lesů ničímě jejich přirozené prostředí... A bez něho žít nedokáží! Zamysleme se tedy jak nad monarchy stěhovavými, kteří jsou vážně ohroženi, tak nad celou naší planetou a usuďme, že je musíme chránit!

Podobně, jako v článku Lachtani v ohrožení!, tak i zde mi za inspiraci dal seriál Přežijeme na naší planetě, na který jsem se díval v sobotu odpoledne na ČT2. Doufám, že se Vám článek líbil!

4 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Taky sleduji pořad přežijeme na naší planetě. Monarcha stěhovavý je překrásný motýl ,byla by velká škoda, kdyby vyhynul k vůli lidem..!

Antroz T6 řekl(a)...

kdy sem dáš  ve stínu leoparda čast 2?

Dinohovno řekl(a)...

nejradši bych aby byl všude plyn azadna trava ani stromybue

forusrakos řekl(a)...

O tom pořadu slyším poprvé, ale jestli budou ještě další části, tak se podívám. Každopádně zajímavý článek, který nutí k zamyšlení :/

Okomentovat

Nejčtenější