úterý 17. srpna 2010

Thescelosaurus

Thescelosaurus ("úžasný plaz") byl svrchokřídový býložravec. Tento druh je dobře známý hlavně díky exempláři jménem Willo na kterém se kromě většiny orgánů zachovalo i srdce. Patřil k větším ornithopodům. Měl asi 4,5 metru na délku. Záda byla pokryta silnými destičkami. Ty pomáhaly Thescelosaurovi v případě obrany. Šlo o poměěrně rychlou zvěř. Podle vědeckého pátrání měl štíhlé avšak silnější nohy běžce, takže je zde prokázána příbuznost s Orodromeem.  Od doby prvního nálezu vědci přibližně 22 let fosílii nestudovali. Tento živočich se musel stávat častou kořistí Tyrannosauridů jako byl Albertossaurus který žil ve stejném době jako Thescelosaurus. V zadu měl Thescelosaurus menší zuby které byly podobné stoličkám a rozmělňovaly potravu. Ještě blíže k prvnímu nálezu; jméno Thescelosaurus dostal díky tomu, že ho nikdo nestudoval 22 let. Avšak stal se známým dinosaurem a dnes by ho mělo znát každé dítě...
V mých knihách se o Thescelosaurovi moc nepíše, ale vyzkoušejte: "Dinosauři průvodce 270 rody" nebo nález se srdcem můžete vidět v: "Putování s dinosaury Speciál: Pátrání po T-Rexovi".


Příště Appalachiosaurus!

7 komentářů:

vendac řekl(a)...

Hezké!

blogoguanlog řekl(a)...

moc pěkný článek.V dokumentu''balada o Allosaurovi,,je willo zobrazen na konci,když se hovoří o tom,jestli byli dinosauři teplokrevní nebo ne.

raptorex řekl(a)...

moc pěkné

forusrakos řekl(a)...

Hezký popis.

Remi řekl(a)...

Krásný!

Eva řekl(a)...

Pěkné!

prom dress řekl(a)...

It exclusively your opinion.
http://www.carweddingdress.org/

Okomentovat

Nejčtenější