úterý 10. srpna 2010

Evoluce Sauropodů

Další díl mého projektu během něhož skončí celá řada projektů na tomto blogu. Tentokrát se týká Sauropodů a omlouvám se za chybu v minulé části (ne ceratopsidi ale ceratopiani).

KDO TO VLASTNĚ BYLI TI SAUROPODI?

Sauropoda je řádem z větší a početnější skupiny Sauropodomorpha která pochází z podřádu Saurischia (plazopánvích). Šlo o čtyřnohá zvířata s malou rychlostí. Mohli však dosáhnout obřích rozměrů, jako třeba Brachiosaurus (více než 13 metrů vysoký) nebo Supersaurus (obr dlouhý 38 metrů). Jejich evoluce je daleká a dnes známe mnoho čeledí (ať jurských tak křídových).

VÝVOJ PRVOTNÍCH SAUROPODŮ

Dříve se spekulovalo, že přímími předky Sauropodů jsou Prosauropodi (odtud jméno-česky "před sauropody"). Ale nedávno se zjistilo, že je tomu jinak. Mezi první formy Sauropodů patřili primitivní patagonské druhy jako třeba Patagosaurus. Jak se postupně tělo a krk prodlužovali, nezapomělo se na ocas a Sauropodi dosáhli později překvapivých a pro ty, co se o pravěk nezajímají dokonce šokujících rozměrů...

ODKUD POCHÁZELI A KAM SE DOSTALI?

Jak už víme, kolébkou prvních dinosaurů a zároveň i Sauropodů byla Jižní Amerika. Přes tu se později dostali i do Severní Ameriky kde vznikli obrovité rody a druhy. Avšak primitvní druhy žili i v Anglii takže nejsme přesvědčeni, zda-li to byla vážně Jižní Amerika. Je to ale přesnější protože přes tu by se Sauropodi dostali do Severní Ameriky a dále do Číny, kde byli také nalézáni hojně.

VÝVOJ ZUBŮ

Sauropodi měli nejdříve primitvní zuby, které se nedají nazývati jinak než lžícovité. Později však nalézáme i nálezy Sauropodů, u kterých je výrazně vidět, jak se měnily zuby Sauropodů. Mimoto někdy Sauropodi polykali kameny, které se jmenují gastrolity. Neměli stoličky a proto museli polykat kameny, které jim potom v žaludku rozmělnily potravu...

Jestli-že se Vám těnto článek líbil, okomentujte to prosím.

7 komentářů:

mojeznamkyavatar řekl(a)...

DOBRI je ten článek

Janča řekl(a)...

Hustýýýý :)

forusrakos řekl(a)...

skvělí pokračování, tenhle seriál se mi opravdu moc líbí!

Eva řekl(a)...

Suprové!

Bratranec z Olomouce Kuba řekl(a)...

喜喜喜沃伊塔..

Maiasaura řekl(a)...

Ale je tam 1 chyba

HAAS řekl(a)...

[6]: Je tam, že byl 13 metrů vysoký. Při délce 25 metrů se nicméně nemýlíš.

Okomentovat

Nejčtenější