pátek 17. června 2022

Obrázek týdne 17. 6. 2022

Půlka června je za námi, počasí je stále teplejší a slunečnější, oficiální začátek léta se blíží... Mnoho z nás asi v tuto dobu nemyslí na sníh a led. Spíše se v našich myslích přesouváme do teplých krajin, ve kterých je mnohem více horko. Třeba do subsaharské Afriky. Předchozí tři Obrázky týdne zobrazovaly pravěké obratlovce, a tak jsem si tentokrát řekl, že zůstanu v současnosti, a budu s vámi sdílet nějakou fotografii současných zvířat. A pak mě napadlo... Co takhle vybrat nějaké černobílé dílo, nikoliv barevné? Netrvalo dlouho, a našel jsem, co jsem hledal. Prezentuji vám nyní fotografii Anupa Shaha ze série The Mara, jež zvítězila v kategorii Black & White Series of the Year 2017 soutěže MonoVisions Photography Awards. Co na ni říkáte?


Popisek k obrázku: Trojice lvů se prochází po suché cestě uprostřed keňské rezervace Maasai Mara. Dospělou lvici doprovázejí dvě zdravá lvíčata. Zanořují své tlapky do chudé hlíny, ozdobené vzory pneumatik terénních vozidel. Lvíče v popředí cosi zaujalo. Je to nevelký předmět, snad se na něm něco leskne - vypadá, jako by měl oko. Netuší, že moment, kdy si tu zvláštní věc prohlíží, byl právě zvěčněn. I druhé lvíče je předmětem poněkud zaujato, drží se ovšem pozadu. Naopak lvici nastražená fotopast vůbec nezajímá. Za svůj život jich už v rezervaci viděla bezpočet. Mnohem více pozornosti věnuje zbytku své smečky, jež odpočívá v suché trávě mimo záběr. V Národní rezervaci Maasai Mara a jejím bezprostředním okolí žije mezi 850 až 900 lvy. Jedná se o jedno z nejlepších míst v celé Keni, kam se za nimi mohou ekoturisté vydat. Stále tu mají dostatek potravy; v létě se to na zdejších savanách hemží pakoni, kteří přicházejí v obrovských počtech ze Serengeti, a zdržují se tu také početná stáda buvolů kaferských. Lvi z Maasai Mara se proslavili svými rolemi v mnoha přírodovědných dokumentech. Možná i tato lvíčata budou jednou hvězdami na televizních obrazovkách - pokud se již jimi nestala!

Chcete-li obdivovat více takových černobílých fotografií lvů od Anupa Shaha, doporučil bych vám zakoupit si jeho knížku The Mara, publikovanou Londýnským přírodovědným muzeem v prosinci 2016.
Sledujete bedlivě slovenské dobrodružství Nigela Marvena? Pak vám jistě neuniklo, že v uplynulém týdnu narazil se svým štábem na možná první zaznamenanou melanistickou užovku stromovou na území Slovenska! Video na tomto odkazu.
O víkendu vyhodnotím 26. týden kvízu "Který pravěký tvor to je?", a v pondělí pak vstoupíme do týdne sedmadvacátého. Užijte si víkend... A zkuste třeba během něj také pořídit nějaké černobílé fotografie lvů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější