čtvrtek 9. června 2022

6 vybraných druhů trogonů: Trogon kubánský

Vědecký název: Priotelus temnurus
Rozšíření: Kuba
Velikost: délka 23 až 25 cm, hmotnost 47 až 75 g.
Do rodu Priotelus patří pouze dva druhy trogonů; trogon hispaniolský (P. roseigaster), endemicky se vyskytující na ostrově Hispaniola a tedy na území Dominikánské republiky a Haiti, a trogon kubánský (P. temnurus), endemit Kuby. Vyskytuje se na dvou kubánských ostrovech - kromě hlavního ostrova je k nalezení také na Ostrově mládeže (Isla de la Juventud), což je samozřejmě druhý největší ostrov v zemi. Není asi příliš překvapivé, že jde o národního ptáka Kuby. Jeho přirozeným prostředím jsou tropické suché i vlhké lesy, ač přežívá i v dosti degradovaných porostech, které mnohdy jeho přirozenou domovinu připomínají jen zdánlivě. Španělsky se mu říká tocororo - tento obecný název odkazuje na jeho hlasité volání "toco-toco-tocororo-tocoro". Trogon kubánský je vskutku pestře zbarven - záda a křídla má zelená, hlavu hlavně modrou, zobák je červený, a bříško též. Hrudník je bílý. Trogony si většinou spojujeme s velmi dlouhými ocasními pery (kvesalové, kteří do čeledi Trogonidae také patří, pak mají ocasní pera až "absurdně" dlouhá, byť samozřejmě mají jisté využití), ale to o zástupcích rodu Priotelus neplatí. Tento druh má stejně jako jeho hispaniolský bratránek ocasní pera jako by useknutá. Tito ptáci si staví hnízda hlavně ve stromových dutinách opuštěných strakapoudy. Živí se semeny, ovocem a hmyzem, a podobně jako kolibříci je schopen vznášet se na jednom místě, přičemž třepetá křídly - to je mezi trogony dosti neobvyklé.

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Přátelé, pamatujete si, jak jsem se před pár měsíci zmiňoval o Finding Batman od Kevina Conroye? Vyšel v DC Pride 2022, a musím vám ho doporučit. Je to velmi dojemný příběh jednoho z nejlepších amerických hlasových herců, a nejlepšího Batmana všech dob... Nevím, co víc o něm říct, nechci nic prozrazovat, ale jestli chcete, najděte si ho a přečtěte si ho. Nebudete litovat.

Kevinovo poděkování fanouškům: https://twitter.com/RealKevinConroy/status/1534593267152691200

Kuzuri řekl(a)...

Jen na ukázku, první strana: https://2.bp.blogspot.com/wexTsHMjjE_PjiJKx41niZp5zmq1yqvz3JLAfYS0HRDXt0UomXzhylF5s_U26ShVVR-G0pWHW2wdG8bCVK8Awg7OVlpouaqjRhJPqCez2SRRp8eoh_D2LDK3CLj-zi-ahSsrOi3PhQ=s1600?rhlupa=MmEwMDoxMDI4Ojg2ZjM6NDYzMjo1MDIwOmE3NGU6OTQ3OjE5OTU=&rnvuka=TW96aWxsYS81LjAgKFdpbmRvd3MgTlQgMTAuMDsgV2luNjQ7IHg2NCkgQXBwbGVXZWJLaXQvNTM3LjM2IChLSFRNTCwgbGlrZSBHZWNrbykgQ2hyb21lLzEwMi4wLjAuMCBTYWZhcmkvNTM3LjM2

Okomentovat

Nejčtenější