pátek 10. června 2022

Obrázek týdne 10. 6. 2022

Je za námi další pracovní týden, někteří z nás jsou možná celí uřícení, naše mozky proměněné ve škvarky, pomalu zatopované pozoruhodnými mozkovými tekutinami, jež z nich vytahují poslední zbytky psychické síly... Dobrá, možná to přeháním, ale existuje snad jiný způsob, jak uvést další Obrázek týdne? Neodpovídejte na tu otázku! Raději se rovnou přesuňme k překrásnému dílu, které jsem se do této rubriky rozhodl zařadit tentokrát. Jeho autorem je paleontolog a malíř pravěku Oscar Sanisidro, který v roce 2018 o prehistorických zvířatech, jež se vám po přečtení tohoto textu dostane obdivovat, napsal se svými kolegy článek do vědeckého časopisu PLOS One v roce 2018. Poznejme nyní některé z tajemných obyvatel pravěkého Turecka...


Popisek k obrázku: V eocénu vypadaly Pontské hory v Malé Asii úplně jinak, než dnes. Střed Malé Asie byl ostrovem, který obýval unikátní mix laurasijských a gondwanských savců. Některé z jejich pozůstatků byly o 44 milionů let později nalezeny člověkem v tureckém souvrství Uzunçarşıdere. Dávno předtím, než se jejich domovina změnila a oni vyhynuli, potulovali se po území pánve Orhaniye primitivní kopytníci z čeledi Pleuraspidotheriidae. Mezi ně patřila například Hilalia, drobný býložravec připomínající něco mezi psem a malou srnkou. V levém spodním rohu právě jedna vybíhá z kapradin na okraji lesa. Stádečko dalších zástupců jejího druhu se pohybuje nepříliš daleko od ní. Podivný vačnatec sedící na staré větvi, ke které se Hilalia přibližuje, se jmenuje Anatoliadelphys. Je to semiarboreální zvíře velikosti kočky, vybavené chápavým ocasem, a dosti silnými čelistmi, nepříliš slabějšími, než jaké má dnešní ďábel medvědovitý z Tasmánie. Břehy vysychajícího potoka jsou odpočinkovým místem některých studenokrevných obyvatel tohoto záhadného ostrova; velkých krokodýlů a želv. V neposlední řadě se podél potoka pohybuje také čtyřčlenná skupinka nosorožcům podobných herbivorních savců z řádu Embrithopoda. Jedná se o rod Hypsamasia, který je takovou méně nazdobenou tureckou obdobou egyptského arsinoitheria. Ostrov obýval ještě jeden další rod embrithopoda, Palaeomasia. Ze stromoví celou scénu pozorují další malí vačnatci a ospalí netopýři. Domovina těchto zvířat byla součástí sopečného souostroví - jeden vulkán vidíme i v této scéně.

Myslím, že nám nezbývá nic jiného, než sbalit si věci, spustit časový portál (pokud ho tedy máte), a trošku si o víkendu odpočinout v pravěkém Turecku! Že je to dobrý nápad?
Nezapomeňte, že Jurský svět: Nadvláda (Jurassic World: Dominion) je již v kinech! Dnes vychází oficiálně ve Spojených státech amerických, ale v ČR nebo třeba na Novém Zélandu ho hrají již od včerejška! Doufám, že někdy během června si na film také zajdu, a možná o něm napíši článek. V komentářích bychom si pak na něj mohli vyměnit názory. Dále bych vám doporučil sledovat na Twitteru slovenské dobrodružství Nigela Marvena - zrovna tam natáčel mého oblíbeného obojživelníka, mloka skvrnitého
A co můžete v příštích dnech čekat na mém blogu? O víkendu se podíváme na poslední dva z šesti vybraných druhů trogonů, a v pondělí se pak vrátí kvíz "Který pravěký tvor to je?". Doufám, že se zúčastníte!

7 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Mimo věcí, na které jsem vás upozornil v závěru příspěvku, bych s vámi ještě rád sdílel odkaz na Chris Packham: The Walk That Made Me, překrásný dokument z července minulého roku, který jsem sledoval na online streamu BBC Two, když měl premiéru. Pokud jste ho ještě neviděli, je ke zhlédnutí tady:
https://youtu.be/1sNFLXCYXuk

A 6. června vyšel druhý trailer na The Sandman, adaptaci oceněné grafické novely Neila Gaimana, takže pokud vás to zajímá...
https://youtu.be/cWJTB6FPVaA

Od 8. června vychází na Disney+ seriál Ms. Marvel, takže Marvel fanoušci (of which I'm course one), zase máme, čím žít.

Kuzuri řekl(a)...

* of course one... Damn, mě se ten mozek dneska fakt vyšťavil.

Martinoraptor řekl(a)...

Speaking of documents...co říkáš na Prehistoric Planet? :)

Kuzuri řekl(a)...

Upřímně, zatím jsem se na Prehistoric Planet nekouknul. Nemám na to čas. :D Ale psal jsem o tom několikrát na jaře. Co ty? Jaký máš na ten seriál názor (no spoilers please).

Kuzuri řekl(a)...

Ale jen abych se doplnil, samozřejmě se na to podívám. Jenom s tím nikam nespěchám. :)

Martinoraptor řekl(a)...

Hele...zatím jsem si sice našel čas jenom na první dva díly, ale líbí se mi to. Stylem to trochu připomíná WWD, má to takový trochu vypravěčský styl (byť se ten příběh třeba netáhne přes celý díl), některé scény jsou napínavější, než poslední dva Jurské světy dohromady a animace je naprosto precizní, takže super.

Kuzuri řekl(a)...

Takže je to přesně takové, jak jsem čekal. :) Já viděl oba trailery a ukázku s T-Rexy a malými želvičkami (ostatně jsem ta videa dával v dubnu na blog), takže preciznost animace mě nepřekvapuje, a spousta technických věcí ohledně Prehistoric Planet je mi známa (jako že Darren Naish působil jako konzultant seriálu atd.). Taky je mi samozřejmě známo, jaká zvířata tam vystupují, a že každý díl je o určité oblasti (Coasts, Deserts atd.). To jsem v podstatě psal už v dubnovém článku o nových přírodovědných dokumentech. :D Až na to kouknu, tak se o tom můžeme pobavit ve větším detailu. Měl bych na to mít čas, řekněme, ve druhé polovině června...? :D Anebo v červenci. Mladí lidi mají prostě jiné priority, že jo... :D

Okomentovat

Nejčtenější