pátek 3. června 2022

Obrázky týdne 3. 6. 2022

Od té doby, co se na začátku května Obrázky týdne vrátily, jsme se v rámci této páteční rubriky drželi hlavně ve druhé a třetí třetině druhohor, tedy s výjimkou fotografie ploskolebce himálajského, jež byla nepříliš překvapivě pořízena v epoše holocénu. Již před týdnem jsem si tedy řekl, že by bylo nejlepší se prostřednictvím prvního červnového Obrázku týdne tohoto roku vrátit třeba do triasu, a naštěstí jsem záhy nalezl toto překrásné dílo, jež je vším, co jsem hledal. Jeho autorem je významný malíř pravěku Sergey Krasovskiy. Není to tak dávno, co se stal tento obraz přílohou vědecké práce Stevena Jasinskiho a Bryana Gee, kteří se v ní zabývali vyobrazeným praobojživelníkem.


Popisek k obrázku: Dva velcí temnospondylové druhu Anaschisma browni odpočívají na břehu lesního potoka. Odpolední vedro a vlhkost sice příliš nevadí zdejším přesličkám a kapradinám, ale třímetroví obojživelníci z něj nadšeni nejsou, a kdyby nebylo vody, do které mohou před horkem utéci, nejspíše už by přestávali kouzelný svět kolem sebe vnímat. V pravém krokodýlím stylu otevírají své mohutné čelisti, a ochlazují se, zatímco strnule zůstávají po mnoho desítek minut na jednom místě. Jako sochy však nebudou působit navždy. Až se večer slunko stáhne, a celému kraji se trochu uleví, vydají se anaschismy na lov, a kterýkoliv z raných dinosaurů či savcotvárných plazů, jenž se přijde k potoku v noci napít, bude ve smrtelném nebezpečí. Tito metoposauridi byli svého času ekvivalenty současných krokodýlů, aligátorů a kajmanů - v severoamerickém triasu vyplňovali podobnou ekologickou niku. Přestože se jednalo o úctyhodné a velké predátory, nejčastěji se zaměřovali na lov korýšů a menších obojživelníků, i když mackové jako tito dva jistě nepohrdli ani nic netušícím žíznivcem z řad zcela terestrických tvorů. Scéna se odehrává na území dnešního souvrství Chinle v severní Arizoně před 220 miliony let.

Když už se jeden prehistorický živočich jmenuje Anaschisma, co takhle někdy v budoucnu pojmenovat jiného Anarchisma? Podle mě to zní skvěle!
Premiéra Prehistoric Planet je sice již za námi, ale tento týden se začal na BBC Two vysílat Springwatch 2022, a podle všeho je opět výtečný! Nezapomeňte, že se vysílá od pondělí do čtvrtka, nikoliv od úterý do pátku, jako tomu bylo v případě předchozích sérií The Watches. Možná také již víte, že Nigel Marven je právě na Slovensku, kde natáčí dokument, o kterém jsem vás informoval v dubnu! Máte-li zájem, podívejte se na rozhovor s Nigelem o změně klimatu ze zpravodajského webu Pravda (nenechte se zaskočit jeho poměrně zvláštním titulkem, Nigel se blíže k válce na Ukrajině vyjadřuje v posledních minutách rozhovoru).
A co můžete v brzké době čekat na tomto blogu? Příští týden si dáme od kvízu "Který pravěký tvor to je?" malou přestávku, a podíváme se na šest vybraných druhů z jedné překrásné ptačí čeledi!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Jenom k tomu rozhovoru s Nigelem, aby bylo jasno - ty komentáře, co pod video napsali nějací dva lidé mi nelíbí; Greta dělá dobrou práci, a to, že tam někdo píše, že "válka je pro přírodu požehnáním", je podle mě naprosto ohavné.

Kde jsem politicky já, to je vám asi jasné i z tohohle článku, že jo? :)

Okomentovat

Nejčtenější