čtvrtek 30. června 2022

Nový druh kalamárie z Číny a dva noví lykodoni z Vietnamu

Během posledních dvou měsíců jsem si dal přestávku mimo jiné od psaní článků o nových paleontologických, zoologických a botanických objevech. Naposledy jsem o jedné novince, konkrétně o znovuobjevení podpětovité rostliny Gasteranthus extinctus, psal 1. května! Od té doby samozřejmě vyšla celá řada vědeckých studií, v nichž byly představeny nově popsané druhy dinosaurů, rostlin, obojživelníků, ryb, a také plazů z řádu šupinatých, včetně zástupců mé oblíbené skupinky - hadů. V tomto příspěvku vám představím některé z nejnověji popsaných druhů.

Nejprve se podíváme na hada, jehož popis vyšel teprve v pondělí tohoto týdne, tedy 27. června 2022. Jedná se o nový druh kalamárie, pojmenovaný Calamaria arcana, který byl popsán na základě jediného exempláře z lokality Mt. Dadongshan v Národní přírodní rezervaci Nanling na území čínské provincie Kuang-tung. Před takřka dvaadvaceti lety, 7. července 2000, byl tento exemplář, samec, nalezen u jedné zdejší hydroelektrické stanice v nadmořské výšce mezi 800 až 900 metry. Autory hadova popisu jsou hongkongští vědci Ho Yuen Yeung, Michael W. N. Lau a Jian-Huang Yang. Ti provedli morfologickou a mitochondriální analýzu, na základě níž zjistili, že jde opravdu o nový druh. Od svých příbuzných se liší celou řadou znaků, například absencí tmavého "límečku" na vrchní části krku, přítomností čtyř supralabiálních, stosedmdesáti zádových a dvaadvaceti párových subkaudálních šupin nebo třeba velmi výrazně se zužující špičkou ocasu. Na rozdíl od blízce příbuzné C. septentrionalis má jeden nebo dva zuby navíc (dohromady jich má v čelistech 10). Celková délka popsaného samce je 30,3 centimetru. Není to tedy žádný obr. Kalamárie jsou vesměs malí hadi; taková Calamaria griswoldi z malajského Bornea měří maximálně 49 centimetrů, poměrně široce rozšířená Calamaria pavimentata, vyskytující se od Indie po japonské ostrovy Rjúkjú na východě a po Jávu na jihu, je pak dlouhá maximálně 32 centimetrů. Tento rod užovkovitých z podčeledi Calamariinae zahrnuje již 67 druhů, počítáme-li i C. arcana (to jsou takřka dvě třetiny všech calamariinů). Druhové jméno tohoto nově popsaného hada znamená "skrytý" nebo "tajný", čímž odkazuje na zřejmou vzácnost tohoto zvířete - kromě holotypu nebyl dosud nalezen žádný další exemplář. Bohužel v tuto chvíli nelze učinit odhady o tom, jak na tom tito hadi početně jsou, tudíž je C. arcana na Červeném seznamu IUCN vedena jako Data Deficient. 

Holotyp Calamaria arcana za života; fotografie z července 2000. Obrázek převzatý ze článku Yeunga a jeho kolegů

Další dva druhy hadů, se kterými se seznámíme, byli popsáni v článku Anha The Nguyena a jeho kolegů, který byl 14. června 2022 publikován v odborném časopise Vertebrate Zoology (stejný žurnál publikoval také popis nové kalamárie). Jedná se o dva druhy lykodonů, Lycodon truongi a L. anakradaya, se kterými se můžeme setkat v jižním Vietnamu. Jde sice o syntopické druhy (tedy druhy vyskytující se na stejné lokalitě), ale nejsou si nějak zvláště příbuzné (mimo to, že samozřejmě patří do stejného rodu, a také do komplexu L. rufozonatus, sestávajícího z celkem deseti specií). Co se druhu L. truongi týče, byl popsán na základě samce nalezeného 22. prosince 2020 v Song Giang River Valley v nadmořské výšce 500 metrů. Od nozder po kloaku měří tento jedinec 70 centimetrů, jeho ocas je pak dlouhý 19,5 centimetru. Jedním z charakteristických znaků tohoto druhu je 15 kýlnatých vertebrálních šupin v oblasti od poloviny těla po kloaku (tzn. každá z nejvýše posazených šupin na zádech hada v tomto úseku má výrazný výstupek; vertebrální šupiny jsou v podstatě zádovými šupinami, ale pouze nad páteří). Svým druhovým jménem ctí tento had profesora Quanga Truonga Nguyena, významného vietnamského herpetologa. Druhý popsaný lykodon, L. anakradaya, byl pojmenován zase po lidech z etnické skupiny Êđê (někdy též Rade či Anak Radaya, jak si sami říkají), jež žijí v lesnatých oblastech jižního Vietnamu. I tento had je znám pouze ze Song Giang River Valley, a byl popsán na základě dvou exemplářů - holotypu nalezeného 21. prosince 2020 a paratypu, který byl odchycen ještě dříve, 21. srpna stejného roku, ale identifikován později. Oba pocházejí ze stejné lokality, byť holotyp byl nalezen v nadmořské výšce 493 metrů a paratyp v nadmořské výšce 580 metrů. Maximální délka tohoto hada od nozder po kloaku činí 79 centimetrů, délka ocasu je pak rovna 19 centimetrům. Tmavě hnědá až černá záda typového exempláře lykodona druhu L. anakradaya zdrobí dvanáct širokých oranžových pruhů, dalších pět až sedm pak zdobí jeho ocas. Nejspíše se jedná o nokturnální druh; holotyp byl nalezen v nočních hodinách v potoku s písečným dnem. Pravděpodobně zde lovil žáby (například skokany rodu Odorrana, kteří jsou v údolí početní). 

Holotyp L. anakradaya (A), holotyp L. truongi (B), a paratyp L. anakradaya (C). Fotografie převzaté z článku Nguyena a jeho kolegů

Stejně jako kalamárie, i lykodoni jsou nejedovatí. Tyto dva nově nalezené druhy patří do početného rodu colubrinů, zahrnujícího nyní již na 73 druhů. 

Zdroje informací:

Krásní hadi, není-liž pravda? Se kterým z nich byste se setkali nejraději?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější