pátek 27. dubna 2018

Obrázek týdne 27. 4. 2018

Poslední dubnový pátek je tu, a protože ve středu jsme měli možnost slavit World Penguin Day, tedy Světový den tučňáků, rozhodl jsem se, že se podívám po obrázcích prehistorických tučňáků, a jeden z nich představím jako Obrázek týdne. Takových obrázků je bohužel po málu - pravěcí tučňáci přece jen nepatří k vyhynulým tvorům zrovna nejznámějším, a rozhodně toho o nich nevíme tolik, jako o některých zvláště populárních druzích dinosaurů. I přesto jsem nalezl tento obrázek, který se mi moc líbí. Posuďte sami, není okouzlující?

Popisek k dnešnímu obrázku: Pobřeží Nového Zélandu v období Eocénu před 37 miliony let. Hluk tučňáčí kolonie srovnatelný s hlukem v průmyslové výrobně naprosto přehlušuje šum moře. Gigantičtí tučňáci rodu Pachydyptes, dorůstající výšky až 160 centimetrů, právě započali další rozmnožovací sezónu. Mezi kameny jsou už nakladena vejce, starostliví rodiče nyní očekávají brzké vylíhnutí mláďat. Každý tučňák si hájí svůj prostor, a některí Pachydyptové nevypadají zrovna nadšeně z toho, že jim jejich soused strká zobák do dvorku.

Jako fakt jen uvedu, že Pachydyptes byl druhým největším tučňákem, který kdy žil. Odhadovaná tělesná hmotnost dosahovala jednoho metrického centu. Větší už byl jen Anthropornis, který žil na Antarktidě a Novém Zélandu zhruba ve stejné době. Evoluční příběh tučňáků, ptáků, kteří se chtěli stát rybami, je velice zajímavý. Bohužel některým dnešním druhům tučňáků hrozí vyhubení. Kvůli člověku se populární tučňák brýlový z jihu Afriky stal ohroženým. Musíme tyto ptáky chránit, nesmíme si dovolit je ztratit... Další Obrázek týdne zase příští týden v pátek.

4 komentáře:

Diictodon řekl(a)...

Ten obrázek se mi taky líbí.Mám knížku o prehistorických tvorech a je v ní ten samý obrázek.

HAAS řekl(a)...

[1]: Jak se ta knížka prosím jmenuje?

Diictodon řekl(a)...

[2]:Pravěk-Steve Parker

Ankylosaurus řekl(a)...

Pěkný obrázek :). Trochu mi připomněl kolonie dnešních tučňáků patagonských.

Okomentovat

Nejčtenější