čtvrtek 27. února 2014

Protorosaurus

Protorosaurus byl ještěrovitý plaz, jeden z prvních známých archosauromorphů. Infratřída Archosauromoropha, do které se tento živočich řadil, byla složena z plazů, výborně přizpůsobených životu na souši. Skupina se objevila asi v polovině průběhu permského období. Jedním z podřádů Archosauromorphů byli archosauři, předci dinosaurů. Protorosaurus vykazoval v porovnání se svými příbuznými mnoho primitivních znaků. Fosilní pozůstatky tohoto plaza se našly v Německu. Jejich stáří ukazuje, že žil v pozdním Permu před cca 250 miliony let. Byl dlouhý až 2 metry. Soudě podle jeho nohou i dlouhého ocasu si vědci myslí, že Protorosaurus byl celkově velmi rychlý a obratný. Šlo o predátora, malé pilovité zoubky mu mohly posloužit k uchytnutí hmyzu. Končetiny tohoto tvora byly umístěny pod jeho tělem. Krk tvořilo sedm celkově dlouhých obratlů. Před 250 miliony let se v Evropě rozkládaly takřka nekonečné pouště, ale Protorosaurus byl se všemi svými znaky dokonale přizpůsoben životu v extrémních podmínkách...
O Protorosaurovi se v knihách moc nepíše, ale jeho popis můžete najít v publikaci "Ilustrovaná encyklopedie dinosaurů a pravěkých zvířat", jež napsal kolektiv autorů (mj. Barry Cox a Brian Gardiner).


Příště Eucritta!

6 komentářů:

dinosaurss řekl(a)...

No teda, tento živočich vypadá vskutku báječně!..

martinoraptor řekl(a)...

Úžasný živočich. Na první pohled jsem myslel, že píšeš o dnešním ještěrovi (podle toho druhého obrázku).

martinoraptor řekl(a)...

No, já jsem to tam trochu špatně formuloval. Tu větu jsem myslel jako: Byl to první objevený masožravý dinosaurus v Antarktidě.

martinoraptor řekl(a)...

Muj nejoblíbenější dinosaurus je Velociraptor. Mám zálibu spíše v menších, rychlých a smrtících než v obřích kolosech.

martinoraptor řekl(a)...

Už jsem tu větu upravil.

siamotyran řekl(a)...

Zvláštní to plaz :)

Okomentovat

Nejčtenější