středa 26. února 2014

Pravěk v Čechách-Po stopách našich dinosaurů

Po přesně týdnu je tu další část Pravěku v Čechách, se kterým se opět vrátíme do druhohorní éry...

Místa: Lom U Devíti Křížů, Červený Kostelec a Troja, Praha
Období: Nepříliš známé, určitě však druhohory.
Všeobecně si lidé v Česku myslí, že z dinosaurů tu nebylo nalezeno téměř nic, ale bohužel neví, jak strašlivě se mýlí! Pozůstatků dinosaurů bylo v České republice objeveno již několik. Nejsou sice tak časté, jako nálezy trilobitů nebo pozůstatky mamutů, o to jsou však cennější a nakládá se s nimi opatrněji. Tentokrát se zaměříme na dinosauří stopy. První stopa dinosaura byla v Česku objevena Jaroslavem Zajícem na počátku 90. let minulého století. Měla 14 krát 18 centimetrů a zachována byla výborně. K nálezu došlo v lomu U Devíti Křížů nedaleko města Červený Kostelec v Královéhradeckém kraji. Podle stopy odborníci usoudili, že musí jít o nějakého teropodního dinosaura, takže tudy kdysi před těmi desítkami až stovkami milionů let procházel nějaký masožravý dinosaurus, hledajíce k snědku dalšího ze svých příbuzných, nejpravděpodobněji nějakého býložravce nebo prostě jen obcházel své teritorium, jako to dělával již dlouho. Jediné, co na stopě chybělo, byla část prostředního a levého prstu, jinak byla zachována perfektně! Další dinosauří stopa byla nalezena 31. března 2011 Radkem Mikulášem na území botanické zahrady v pražské Troji. Podle velikosti stopy by měl být dinosaur dlouhý asi 2,5 metru, i když je to stále jen odhad. Odhadované stáří je 210 milionů let, takže tento živočich tudy prošel v období Triasu...


Na prvním obrázku vidíte našlapujícího dinosaura (obrázek je namalován podle nálezu stopy v pražské Troji), na druhém ilustrativně Compsognatha, který také mohl dělat pěkné stopy. Příště o dalších českých dinosaurech!!!

4 komentáře:

siamotyran řekl(a)...

Pěkný článek :)

dinosaurss řekl(a)...

No teda! To je parádní.. moc krásné!

martinoraptor řekl(a)...

Krásný článek. Stejně by mě zajímalo co to asi bylo za druh dinosaura co tady tu stopu nechal. Myslím taky, že se o tom četl v ABC.

siamotyran řekl(a)...

Tak na jedovaté hady je třeba speciálního oprávnění,já zase chtěl korálovku pruhovanou, nebo užovku černou,ale z těch větších hadů se mi líbí krajta královská nebo užovka černohlavá :)

Okomentovat

Nejčtenější