neděle 16. února 2014

Platyhystrix

Platyhystrix byl obojživelník ze skupiny disorofidů. Byl blízkým příbuzným víceméně známějšího obojživelníka rodu Cacops. Platyhystrix žil v raném Permu, nejspíše již brzy po skončení karbonského období. Nedosahoval příliš úctyhodné velikosti, byl dlouhý "pouze" 1 metr. Podle zkamenělých pozůstatků obýval oblast dnešního Texasu. Měl velký tělní pancíř, podobně jako Cacops, ale narozdíl od něj kostěné desky a štíty na hřbetě vyrostly v jakousi "plachtu". Tím se tento živočich výrazně podobal pelykosaurům, savcovitých plazům, se kterými pravděpodobně sdílel životní prostředí: dravému Dimetrodonovi a býložravci Edaphosaurovi. Nebyl s nimi však nijak příbuzensky spjatý. Mezi obratlovými trny plachty byla zřejmě také bohatě prokrvená kůže. Pro zřejmě studenokrevného Platyhystrixe tak nebyl problém zahřát se, pouze plachtu nastavil směrem ke sluníčku a rázem se jeho krev ohřála a proudila do celého těla. Platyhystrix však mohl být potravou právě pro jemu podobné savcovité plazy...
Popis tohoto zvláštního temnospondyla najdete v knize Ilustrovaná encyklopedie dinosaurů a pravěkých zvířat od kolektivu autorů (mimo jiné i Barry Cox).

Příště podivný Labidosaurus!

8 komentářů:

martinoraptor řekl(a)...

Mimochodem krásný popisek. Musím uznat, že podle toho obrázku vypadal opravdu zajímavě.

martinoraptor řekl(a)...

Je to samozřejmě možné, já zase tolik knih o pravěku neznám a co se týče filmu Titanoboa, moje angličtina opravdu není tak dobrá abych rozuměl všemu.

martinoraptor řekl(a)...

Já málokdy dokážu vymyslet nějaký smysluplný příběh který by lidi alespoň trochu bavil. Napsat ho už dokážu, ale musím mít prostě nějaký nápad jinak mi to nejde. (Podobný problém jsem nedávno řešil i do slohu). Pokud mě ovšem něco napadne, rád to no blog dám.

martinoraptor řekl(a)...

Už se těším.

siamotyran řekl(a)...

Velice zvláštní obojživelník :D

dinosaurss řekl(a)...

No teda,.. vypadal opravdu podivuhodně!

praveky-blog řekl(a)...

Zvláštní mimochodem, máš super blog :)

siamotyran řekl(a)...

Já to většinou psal na takovém podzimním, předvánočním období takže jestli nebudu zase liný jako loni tak by na podzim nějaké dinosauří bitvy mohly být :)

Okomentovat

Nejčtenější