pondělí 22. listopadu 2010

První planeta nalezená mimo sluneční soustavu

Teprve nedávno objevili astronomové novou planetu, která je však narozdíl od těch, které známe, nalezená mimo sluneční soustavu. Dá se jí říkat také exoplaneta, což znamená, že obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Je o trochu větší než Jupiter, tedy největší planeta sluneční soustavy. Zatím byla planeta označená jako HIP 13044b, to znamená, že patří do hvězdného proudu Helmi. Astronomové objevili planetu jen díky náhodnému úkazu přístroje spektrograf, v jižní Evropě pak ve velké observatoři planetu objevili. Pak je tu ale jeden problém: jestli že planeta není v naší sluneční soustavě, musíme si uvědomit, že vesmír byl ze začátku větší než si jen dokážeme představit...

Informace jsem zíkal díky www.web.volny.cz a obrázek je z této adresy: http://img.aktualne.centrum.cz/0/8/893m-slunecni-soustava.jpg .

4 komentáře:

Maiasaura řekl(a)...

Zajímavé

forusrakos řekl(a)...

[1]: Souhlasím,

bridesmaid dresses řekl(a)...

Simply want to say your article is as tonishing. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.
http://www.rundress.org/

culmer řekl(a)...

půjčky na op v hotovosti :-P

Okomentovat

Nejčtenější