pondělí 29. listopadu 2010

Celebeské moře: korálový trojúhelník

Stejně jako každý týden, i tentokrát mně ohromila Zázračná planeta (opět zase však National Geographis Special), která byla vysílána v pátek na ČT 2 ve 20.00. Tentokrát přináším článek o Celebeském moři, které je velmi zvláštní a podivuhodné.

Celebeské moře je velmi podivuhodné. Žije v něm taková spousta živočichů, že si to člověk nedokáže představit. Jak ale Celebeské moře vzniklo a proč je tak podivuhodné? Stalo se tak před dvěma sty miliony let, kdy se obří superkontinent Pangaea rozdělil na Laurasii a Gondwanu. Poblíž území dnenší Malajsie vznikl tzv. korálový trojůhelník a jáma uprostřed jeho, hluboká nejméně 5-6 kilometrů. Hlubiny této propasti kde už nelze rozpoznat noc a den se pokusila prozkoumat skupina vědců. Jeden z nich, uznávaný fotograf pro společnost National Geographic využil několik svých přístrojů, které vyrobil na svých misích z asi devadesátých let. Šlo o dálkově ovládanou ponorku kterou bylo možno dno Celebeského moře prozkoumat. Dále expedice spustila přístroj, který fotograf nazval Roubkem. Roubkem později vytáhl úchvatné záběry, a zejména žraloka pacifického, který byl tentokrát nalezen tisíce kilometrů od prvního spatření. 

K tomuto úchvatnému nálezu ale došlo zjevně jen z jednoho důvodu a to kvůli době ledové. Když byl svět značně ochlazen tak samozřejmě jako při téměř všech katastrofách zbylo několik míst, které zaledněné nebyly. Právě před sto tisíci lety došlo k nezamrznutí korálového trojůhelníku a v Celebeském moři byl život izolovaný. Narozdíl od ostatních moří a oceánů, kde vymřeli živočichové, neschopní se přizbůsobit, tady všechny ryby, plži, mlži, loděnky, olihně, medůzy a dokonce i plankton dostali jedinečný dar: žít dále v teplé vodě... Přesto je však Celebeské moře neprozkoumané z více jak 80%, výprava Natinonal Geographic však slíbila, že se jednoho dne zpátky do Celebeského moře vrátí...

Zdroje: Nikdy by mně nenapadlo napsat tento článek nebýt filmu National Geographic Special: Celebes Sea. Obrrázek je z Wikimedia.org .

4 komentáře:

Alfaraptor řekl(a)...

Tam bych se chtěl jedou podívat...

forusrakos řekl(a)...

Musí to tam být určitě krásný, úžasný místo.

Prehistoricworld řekl(a)...

Samozřejmně.

Watches Burberry řekl(a)...

Q. What kind of cake do you get at a cafeteria?
http://www.kreplicawatches.com/Iwc-cheap.html

Okomentovat

Nejčtenější