středa 24. února 2010

Vzájemné boje dinosaurů (2/2)-Pachycephalosaurovití

V minulém díle jsme se dozvěděli něco o bojích silných dinosaurů Triceratopsidů, lépe Ceratopsidů. Dnes se dozvíme o bojích další velké a silné skupiny veleještěrů, a to Pachycephalosaurů.

Pachycephalosaurovití, čeleď zvláštních dinosaurů, z velmi silnou lebkou, je další známá skupina dinosaurů, u nichž probíhali vzájemné souboje. A to tak, že proti sobě samci naráželi lebkami, nejprve ze všeho se rozběhli. Tato čeleď žila jak v Severní Americe, tak i např. v Mongolsku. U spousta z nich byli boje stejné. My se dnes budeme zabývat jejich boji v S.Americe, druhu Pachycephalosaurus, zástupce čeledi. Samci takhle bojovali většinou o teritoria, nejprve se rozkročili, a potom rozběhli... Jejich lebky byli hodně silné, takže nárazy vydrželi. Naznačili to většinou rány na hlavách Pachycephalosaurů. Částí souboje byl i řev. Pachycephalosauři měli na lebkách i různé malé trny, a někteří lidé, kteří se pravěkem zase tak moc nezabývají, si dodnes myslí, že způsobovali svému sokovi zranění, ze kterých například vykrvácel. Chyba!!! Cílem soubojů bylo spíše odtlačit soka z místa, a ne ho zabít. Toto se ale občas stalo, ale nechtě... Tato silná skupina dinosaurů vydržela ještě dlouho, ale nakonec vymizela...

Obrázek nahoře:Samci Pachycephalosaurů se proti sobě rozkročují, za chvíly se proti sobě rozběhnou...
Obrázek dole:Samci se srazily, a přetlačují se...

Serál uběhl... ALE!!! Byla to jen jeho první řada!!! V příští epizodě, která bude patřit mezi epizody druhé řady, se bude zabývat boji Tyrannosauridů, jako je například T-Rex, Albertosaurus, nebo Tarbosaurus!!! Tak se těšte!

6 komentářů:

Anna (SB) řekl(a)...

Krásný článek, plný počet hvězdiček :-) Těším se na další část. Mimochodem, díky za komentář.

mojeznamky a Ingenpark řekl(a)...

Já bych HAASI rád začal se psaním komiksu už mám i vybrané téma ale když ho chcu dát na blog tak mi skočí že můj formát není podporovaný nebo co!

prehistory řekl(a)...

moc pěkný článek a chci říct že zítra vyjde Lov gorgosaurů 4.Ztracený na ostrově Gie

Alfaraptor řekl(a)...

Ten horní obrázek je Prenocephale.

dinozor řekl(a)...

[2]: musíš to v malování uložit jako saubor .jpg.

dinozor řekl(a)...

Tak tohle je pěkná blbost už dávno se ví že dosebe nemohli narážet přímo protože by to jejich lebka nevydržela. Nejspíč si naráželi do boků podobně jako dnes žirafy.

Okomentovat

Nejčtenější