neděle 21. února 2010

Vzájemné boje dinosaurů (1/2)-Triceratopsi

Sliboval jsem, že se později dozvíte něco o vzájemných bojích dinosaurů, a proto jsem přichystal dvoudílný seriál, ve kterém se dozvíte o těchto bojích. V první kapitole na Vás čekají Triceratopsovití! Samozřejmě, budou zde i obrázky z dinosauřích bojů!!!

Triceratopsidi, skupina, která žila v období křídy, byla vyzbrojena velkými rohy... A samozřejmě kanýrem... Protože se právě na těchto kanýrech našli různá zranění, která pocházela od rohů dalších ze stejného druhu, dokázali vědci shromáždit informace, a nyní už víme, jak vše bylo. Boje probíhali nejvíce o teritoria. Například Triceratopsové se dokázali zaklesnout svými rohy. Ale nebylo to tak, jak si to kdejaký obyčejný člověk myslí. Někteří lidé stále věří tomu, že se proti sobě Triceratopsovití rozběhli, a potom se naráželi. To ale už příliš zašli k jiným druhům. Tyto skupiny ještěrů před sebou spíše stíli, a přetlačovali se. Jejich rohy byli nesmírně silné, ale to všechno tlačilo jediné... Jejich tělo. Například Triceratops vážil až 8 tun, a celé tělo ve vzájemných bojích tlačilo hlavu. Takže Triceratopsové, zaklesnuti, spolu bojovali do té doby, než jeden druhého definitivně nevytlačil z místa. Nikdy se nestávalo, že by se oba navzájem pobily. Stejné souboje probíhali jak u Triceratopsů, tak i u jiných druhů, jako jsou například Torosauři, nebo Chasmosauři... Podobné souboje se odehrávali i například o stádo...

Obrázek nahoře:Zaklesnutí samci Triceratopse se přetlačují z místa na místo.
Obrázek dole:Samec Triceratopse vítěží, a otlačuje soka ze svého teritoria.

V příštím díle se dozvíte o vzájemných bojích dalších dinosaurů, a to silné čeledi Pachycephalosaurovitých!!!

6 komentářů:

blogoguanlog řekl(a)...

Těším se na pachycelophosaury.

Eva řekl(a)...

Super :-) !

juriju řekl(a)...

Pěkné. Promiň za to opoždění ve vyhlášení. Nějakou dobu jsem nebyl doma a tudíž ani u počítače. Ale ted už doma jsem a vyhlášení dám na blog.

robbca řekl(a)...

Dobře

mojeznamky a Ingenpark řekl(a)...

Překrásný článek ohodnotím 5 hvězdičkami

Anna (SB) řekl(a)...

[5]: Já taky.

Okomentovat

Nejčtenější