pondělí 20. května 2024

Pár poznámek k dubnovému článku o čtvrtém Jurském světě

Už je to padesát dnů, co jsem na svém blogu publikoval příspěvek Co vše zatím víme o sedmém filmu ze série Jurský park. Byl to příspěvek, na který jsem dostal pár reakcí nejen zde na blogu, ale také na mailu, a ne každého potěšil. Jeho anglickou verzi si přečetli také mí přátelé nehovořící česky, a byli z něj trochu vykolejeni. Ačkoliv Jurský park 7 neboli Jurský svět 4 skutečně pod taktovkou režiséra Garetha Edwardse a scénáristy Davida Koeppa vzniká, a má vyjít v červenci 2025, objevilo se v mém článku i několik ne zrovna potěšujících informací, alespoň tedy pro některé fanoušky série.

Objeví se v sedmém Jurském parku znovu Spinosaurus? Zahrají si v něm velkou roli majungasauři s puškami připevněnými na záda? A stane se z Alana Granta pomstychtivý zabiják raptorů, chovající vůči srpodrápým dinosaurům zášť proto, že zabili Ellie Sattler? Jeden uživatel na jisté sociální síti, se kterým jsem sdílel odkaz na článek scoopera Ricka Bernardse, nazval nadcházející film "complete shit". No, a jak to zde na blogu vždy psal Dan Jameson, správce Dinosauřího parku, to jsem se tedy urazil! Proč? Protože Rick Bernards jsem já, přátelé. A tenhle scoop jsem si vymyslel. 🤣 Apríl!

Jistě, asi jste to tušili. Jsem vtipálek a už řadu let si z vás, vážení čtenáři, s prvním dubnem střílím. 😃 Je to jediný den v roce, kdy je validní stvořit nějakou dezinformaci a zasmát se u reakcí těch, jež jí byli vystaveni. Blog Ricka Bernardse, na který jsem v aprílovém článku odkazoval, jsem stvořil já. A ujišťuji vás, že jsem si s asistentem Davida Koeppa rozhodně nikde nesedl, aby mi vylíčil, co vlastně ve scénáři k filmu je. Vše, co jsem o nadcházejícím snímku napsal, a co bylo potvrzeno v důvěryhodných entertainment webech jako je Deadline či Variety, je samozřejmě pravda; datum vydání, tvůrci, obsazení Scarlett Johansson do hlavní role... Ale Grant coby zabiják raptorů, to ne. 😂 To byl aprílový žertík.

Ačkoliv jsem nechtěl vytvářet skutečné dezinformace a napsal jsem tedy článek co nejopatrněji, abych některému z jurskoparkovských fanoušků nepřitížil (copak nekonsensuální násilí, třeba jen psychické, schvaluji? Ani náhodou!), mohl někeré z vás lehce otrávit. A pokud se tak stalo, ze srdce se vám omlouvám a jsem připraven strávit tři roky trestem propagace nového animovaného seriálu Jurassic World: Chaos Theory, který navazuje na mimořádně úspěšný, výtečný animák Camp Cretaceous. A všechny JP fandy, které jsem nakopl, ujišťuji, že se na ty animované seriály podívám, až budu mít trochu času. Samozřejmě to pro mě nebude trest, protože franšíza Jurský park je moje srdcovka. So, no punishment for anything, I guess... good.

Důležitá je však jedna věc. Články jako ten, který jsem napsal 1. dubna, se na internetu objevují i mimo to magické datum, kdy si všichni tak nějak můžeme dovolit tahat jiné za nosy. Filmový průmysl je komplexní, a zvláště o velkých amerických blockbusterech se stamilionovými rozpočty kolují všelijaké zkazky, misinformace a dezinformace. Často vycházejí z řad samotných fanoušků, kteří se prostě rozhodnou nějaký svůj sen o tom, jaký film má být, vyhodit ven, a sem tam se něco z toho chytne. Jenže pak film vyjde, je jiný, a některé lidi to zklame. Je důležité všechno si vždy ověřovat! A to se netýká jen filmů, ale jakýchkoli záležitostí. Každá informace, každý "fakt", na který narazíte, je třeba si ověřit. Kde? No, co se týče filmů, je dobré jít třeba na již zmíněný Deadline. Trade papers, kde jsou uváděny jen studii a filmaři potvrzené informace z průmyslu, jsou jediným zdrojem informací, které byste měli vyhledávat, pokud vás filmy zajímají. Samozřejmě filmové weby jako IMDb.com nebo různé filmové databáze pak na tyhle zdroje taky odkazují, takže si nějakou tu novinku o castingu toho či onoho herce můžete přečíst i tam. Rozhodně bych ale, být vámi, nesázel na pochybné, senzacechtivé weby jako je Screen Rant, We Got This Covered apod. Kruci, vždyť já už ani léta nekoukám na Grace Randolph, známou filmovou scooperku, která si vydělává tím, že občas hodí ven nějaký fakt, jindy totální blbost... and thank all the frickin' gods, že se Tom Cruise v Mnohovesmíru šílenství neobjevil jako variant Tonyho Starka, jak to před vydáním filmu tvrdila. Toho týpka nenávidím.

A co takový Rick Bernards' Scoops? Je to důvěryhodný web? Vždyť je to jen nějaký blog, ani nevíte, kdo ho píše, a pak se projeví, že jsem to vlastně já se svou brilantní angličtinou... Pokud jste jen na sekundu zaváhali a pomysleli jste si, že je to třeba pravda... že třeba ten Rick opravdu píše, co se ve scénáři filmu nachází... pak je třeba nabýt větší digitální literátnosti. Většina zdrojů informací na internetu je totiž totální crap, a co se týče filmových scoopů, věřit byste opravdu neměli ničemu kromě důvěryhodných zdrojů pokrývajících samotný průmysl. Teď se zase řeší, že v pátých Avengers možná zanikne hlavní časová linie (to, čemu v TVA říkali "sacred timeline"), a přitom to vůbec není studiem potvrzené. Stejně tak ty zkazky, že Hugh Jackman se vrátí v šestých Avengers do role Wolverina (v což osobně doufám, ale není to potvrzené!) jen pod podmínkou, že bude interagovat s Tonym Starkem Roberta Downeyho Jr. a Spider-Manem Tobeyho Maguira. Když si dohledáte, kdo si to vycucal z prstu... no, prostě internet je plný zkazek, a není dobré nechat si jimi poplést hlavu.

Abych to tedy uzavřel, Jurský park 7 neboli Jurský park 4 bude, a takřka vše, co jsem o něm 1. dubna napsal, je pravda - režisér, scénárista, datum vydání, obsazení hlavní role či nepotvrzení názvu filmu. Ale to je tak vše. Sam Neill s vydáním Jurského světa: Nadvlády prohlásil, že se už v dalších filmech do role Alana Granta nevrátí, takže Grant coby raptory zabíjející Freddy Kruger s největší pravděpodobností nebude... pokud tedy Universal nepoužije pro psaní scénáře mimo Davida Koeppa i umělou inteligenci, která by si ten můj (Rickův) článek našla... kruci. Třeba AI vyhodnotí, že ten nápad není "complete shit", jak mi napsal ten týpeček na Twitteru, a nakonec se Grant vrátí a opravdu zabíjet bude. Eep.

Smíšené stádo slonů a sinoceratopsů v závěru filmu Jurský svět: Nadvláda (Jurassic World: Dominion) z roku 2022. Obrázek z Jurassic Park Wiki

Nakonec ještě uvedu, že je dobré ověřovat si informace i co se týče jiných záležitostí. Kde si ověřovat informace o přírodním světě, o zvířatech, o klimatu, o diverzitě lidí? Nějaký sociálně marginalizovaný hlupák odkudsi z Plzně si může na pravicovém konspiračním webu najít všelijaké dezinformace o změně klimatu, o rovnoprávném manželství, o tranzici či o nějakém údajném spiknutí apod., a protože není schopný kritického uvažování (mnozí izolovaní lidé vykazují znaky cirkulárního myšlení), uvěří jim. Přitom si nikdy nepřečte vědecký článek na tato témata, nikdy neotevře encyklopedii, prostě jen uvěří konspiračním narativům. Stejné je to s těmi, jež věří v plochou Zemi, s kreacionisty, s všelijakými nenávistnými jedinci, od xenofobů přes homofoby po ableisty... Neznalost a lenost hledat a ověřovat si informace v akademické literatuře či v literatuře na akademickou literaturu odkazující vás neomlouvá! 

Zdroje pro cokoliv filmového? Důvěryhodné weby věnující se dění ve filmovém průmyslu. Zdroje pro cokoliv paleontologického, zoologického, geologického, klimatologického? Vědecká literatura, akademické zdroje či literatura a webové stránky nezaujatě informace získané v těchto oborech shromažďující. Zdroje pro sociální témata, jako je lidská diverzita - diverzita sexuální, genderová, neurodiverzita? Též vědecká, akademická literatura, univerzitní zdroje, knihy akademiků a těch, kteří z akademického bádání získávají informace. Nevěřte scooperům, za vší tou senzacechtivostí je touha po penězích z reklam a zhlédnutí. Nevěřte dezinformátorům, konspiračním webům, a každou informaci, jakož i legitimitu každého zdroje, si ověřujte. A samozřejmě si dávejte pozor na to, abyste se nenachytali 1. dubna! Ačkoliv po 364 až 365 dní v roce můžete Blogorgonopsidovi důvěřovat, prostě sem tam přijde jeden den, kdy si z vás vystřelím. 😃 Tak příště pozor na to! 

10 komentářů:

hajznberk řekl(a)...

jéžiš ty seš teda D: a já se těšil na spiňoura

bojkotuju

Kuzuri řekl(a)...

Nebojkotuj to, kámo. Ten film může být v pohodě, já se na něj docela těším. Pro mě osobně šla od prvního Jurského světa kvalita série s každým dílem nahoru. :)

Dracovenator03 řekl(a)...

Hlavně, že bude pokračování. S tím Grantem jsem tomu moc nevěřil.

Kuzuri řekl(a)...

Vyšel další teaser na Deadpool & Wolverine... Ten závěr mě opravdu dostal. :D

https://www.youtube.com/watch?v=s38W-RGEApc

"Skoro hotový."
"Co je skoro hotový?!"
"Vytahování mýho nože z tvýho zadku."
🤣🤣🤣

Nikola řekl(a)...

To je dobře, že bude. Už pěkně dlouho jsem nebyla v kině (naposledy 2011 myslím), tak bych to ráda napravila. 🙂

Kuzuri řekl(a)...

Nepsala jsi náhodou, že půjdeš do kina na druhého Jokera? A na Ketchup & Mustard?

Kuzuri řekl(a)...

Mimochodem, na blog ti psal zas ten queerfobní dezinfo týpek "aaaa", Nikolo... Nenechával bych ho se vyjádřit. Krajním pravičákům velké ne.

Nikola řekl(a)...

Psala a půjdu, pokud půjde někdo se mnou. 🙂 Mimochodem, viděla jsem Klan Gucci - opravdu dobrý film, na který bych se klidně podívala zase.

Jo, všimla jsem si. Mám podezřele velký nárust počtu zobrazení posledního článku i návštěvy za včerejšek. Doufám, že si zas něco nepřečtu v podobném duchu jako posledně. Úplně se mi nechce nastavovat moderování komentářů - nejsem na blogu každý den, ale myslím, že mi nic jiného nezbyde. Opravdu bych nerada, aby někdo psal nesmysly o tobě, nebo cokoli jiného. Umím si udělat na lidi vlastní názor, a tak nevěřím ničemu z toho, co jsem četla.

Kuzuri řekl(a)...

Bude to nářez. :D Minimálně DP&W... :D O The House of Gucci jsme si tuším i psali, doporučoval mi ho jeden bloger... :) But I haven't seen it yet.

Pohoda, je to na tobě. Akorát by mohl apropriovat nadále tvůj blog... Je to fakt sociopat/machiavelián jak něco. Kdybys chtěla, pošlu ti další screeny - to samé platí pro každého z blogů, s kým jsem ještě nesdílel jeho kecy, klidně mi napište na mail. :) Nedal bych mu možnost zanechat jediný komentář, ťulpasovi pomstychtivému. :D

Nikola řekl(a)...

To určitě bude. :D Jsem zvědavá, takže doufám, že mě někdo doprovodí. :)

Já nechápu, o co mu jde, ale je divné, že si k tomu vybírá jiné blogy. Za mě by normálně měl pochopit, že pokud je tady nějak bloklý, máš k tomu nějaký důvod, a ne do tebe rýt jinde. A ještě bez úspěchu, protože mně přijdeš fajn. Všichni, co ke mně chodí jsou fajn. :)

Okomentovat

Nejčtenější