pátek 24. května 2024

Obrázek týdne 24. 5. 2024

Další týden je za námi, včera jsem oslavil 10. výročí vydání filmu X-Men: Budoucí minulost, dnes zase na Netflixu vychází celá 1. série animovaného seriálu Jurassic World: Chaos Theory, který bude zajisté brilantní... A další významnou událostí je vydání dalšího Obrázku týdne na tomto blogu! Na twitterovém a instagramovém účtu výtečného velšského umělce Andyho Frazera neboli DragonsofWales se před pár dny objevil nový obraz, na němž se nachází překrásný srpodrápý dinosaurus. Nemohl jsem odolat nezařadit jej do této rubriky!


Popisek k obrázku: Dvoumetrový masožravý dinosaurus druhu Dromaeosaurus albertensis sedí na starém, částečně zvráceném kmeni stromu a zaujatě pozoruje cosi pohybujícího se na lesní půdě. Možná je to drobný savec, který o dromeosaurovi vůbec neví, neboť dravec naprosto tiše sedí na kmeni již několik desítek minut. Naklání hlavu, naslouchá cupitání osrstěné kořisti, a vyhodnocuje, kdy přijde ta pravá chvíle se po ní vrhnout a probodnout její tělo jedním z těch nebezpečně působících zahnutých drápů, jež mu vyrůstají z prstů zadních končerin. Dromeosauři jsou rychlí a inteligentní lovci, a žijí ve smečkách. Tento jedinec nemusí být svým druhům příliš vzdálen, ale o kořist, kterou si uloví takto v ústraní, se nebude muset s nikým dělit. Tento druh dromaeosaurida byl popsán v roce 1922 Williamem Dillerem Matthewem, mj. autorem popisu permského savcotvárného plaza tetraceratopse, a nálezcem fosilií Barnumem Brownem, známým též pro objevení prvních fosilií tyranosaura rexe. Brown ostatky dromeosaura nalezl o osm let dříve v oblasti řeky Red Deer River v kanadské Albertě. V době, kdy toto zvíře žilo, obývala dnešní jihozápad Kanady celá řada karnivorních dinosaurů, od menších troodontidů vzrůstem se blížících dromeosaurovi až po velkého gorgosaura z rodiny tyrannosauridů. Každý z nich samozřejmě obýval v ekosystému svou ekologickou niku v důsledku rozlišení jejich realizovaných nik, takže si přímo nekonkurovali; dromeosauři zřejmě lovili větší kořist než albertánští troodontidé. Tato scéna se odehrává před 76 miliony roky ve svrchní křídě stupně kampán.

Nemůžu si pomoci, ale tento obraz skutečně působí jako fotografie. Andy Frazer má nesmírný talent, a pokud by vás jeho práce zajímala více a chtěli byste mu i finančně přispět, můžete si objednat jeho publikace Dragons of Wales či EX|TERRA!
A co dalšího vás čeká na mém blogu? Doufám, že pokračování 6 vybraných druhů pareiasaurů! Přinejmenším jeden další popisek by mohl v příštím týdnu vyjít. Také si začínám pohrávat s nápadem na malý příběh... Uvidíme, co z toho bude.
Ještě jednou vám připomínám, že Jurassic World: Chaos Theory je ode dneška na Netflixu, takže se zachumlejte do deky nebo se třeba schovejte pod gauč, a pusťte si ho! Další Obrázek týdne vás čeká v poslední květnový den!

1 komentář:

Nikola řekl(a)...

Na první pohled jsem si taky myslela, že je to fotka. Krásné. Škoda, že nemám instagram, hned bych se podívala. 🙂
Na ten příběh jsem zvědavá - určitě si ho přečtu.
Hezký víkend.

Okomentovat

Nejčtenější