středa 8. května 2024

98. narozeniny Davida Attenborougha

Narozeniny nejznámějšího moderátora, vypravěče a v minulosti i producenta a scénáristy dokumentárních filmů o přírodě, světově opěvovaného Davida Attenborougha, vám připomínám takřka každý rok. A to z dobrého důvodu. David Attenborough má na svém kontě obrovské množství vzdělávacích filmů a seriálů, kterými ovlivnil celé generace zájemců o svět přírody a nemálo z nich také inspiroval coby výzkumníky či dokumentaristy. Od Zoo Quest (1954) po The Life of Mammals (2002), od The Trials of Life (1990) po Our Planet (2019), od Lost Worlds, Vanished Lives (1989) po Natural History Museum Live (2013)... Trilogie o planetě Zemi (Planet Earth) z let 2006, 2016 a 2024; dvě Modré planety (Blue Planet) z let 2001 a 2017, dokumenty o změně klimatu (Climate Change - The Facts z roku 2019) či o prehistorické zvířeně (Attenborough and the Giant Sea Monster z roku 2024)... David Attenborough má na svém kontě stovky hodin naučného obsahu, a přestože v posledním desetiletí efektivně vypráví či moderuje dokumenty, které nejsou doslova jeho, neboť není jejich producentem, neustále pokračuje v televizní tvorbě. Dnes, 8. května 2024, slaví své 98. narozeniny. Je to vskutku neuvěřitelné, že i v 98 letech se veteránský televizní přírodovědec nezastavuje (nebuďme ageističtí, ale pravda je, že mnoho lidí, kterým táhne na stovku, třeba tolik aktivní nejsou), a rozhodně neodešel do důchodu. Jeho nejnovější seriál, Mammals, v šesti epizodách oslavující diverzitu savčí třídy, se vysílal v premiéře na BBC One mezi 31. březnem a 5. květnem. Za poslední rok přitom na seznam jeho práce přibyla také 2. série populární Prehistorické planety (Prehistoric Planet), velký cyklus Wild Isles o přírodě britských ostrovů (jeho poslední epizoda však byla kontroverzním rozhodnutím televize BBC stažena z televizních obrazovek, neboť byla údajně "příliš proti-toryovská", a ukazovala šílenou devastaci britské krajiny pod konzervativními vládami od roku 2010), Secret World od Sound, Planet Earth III a již zmíněný dokument Mammals. Kromě toho loni David vystupoval také v hodinovém filmu režisérky Roxane Schlumberger Climate Crisis: Drought o dopadech narůstajícího sucha za současné klimatické krize. 

David Attenborough na oficiální premiéře první epizody cyklu Prehistoric Planet v květnu 2022. Fotografie z webu Apple

Ačkoliv se v posledních letech snaží David Attenborough hovořit o současné environmentální krizi, ozývá se vůči němu i kritika - a to že nepropaguje alternativy, jež jsou k jejímu řešení potřebné. V roce 2018 napsal environmentální žurnalista George Monbiot článek pro The Guardian s titulkem "David Attenborough zradil živoucí svět, který miluje", v němž dokumentaristu právem obviňuje z nařčení celé společnosti či dokonce chudých lidí za současnou environmentální krizi. Pro pravicový web The Telegraph dokonce David v roce 2013 řekl: "Co jsou zač všechny tyto hladomory v Etiopii? O čem to je? Jde tu o příliš mnoho lidí na příliš málo půdy... Říkáme, ať jim Organizace spojených národů pošle pytle mouky. To je bláznivé." Ačkoliv se David na konci 90. let označil za levicového liberála, v průběhu času zjevně zcyničtěl. I mě osobně v posledních letech rostoucího povědomí o změně klimatu a jejích dopadech na životní prostředí začala připadat Attenboroughova rétorika v některých případech až malthusiánská. Je třeba mít na vědomí, že David Attenborough není žádný socialista, který by kritizoval dopady kapitalistického ekonomického systému na životní prostředí a který by měl zájem o propagaci ekonomiky nerůstu. Vlastně sám environmentální krizi v celé její komplexnosti zřejmě nechápe. Nemůžeme mu vyčítat, že nechce, aby byl v médiích tolik vyzdvihován; v dokumentu Attenborough's Journey z roku 2011 prohlásil, že jej lidé mylně považují za jakéhosi experta, když přece jen pracuje v televizním průmyslu a věnuje se pouze popularizaci vědy. Jeho prohlášení z roku 2013 je rozhodně poněkud alarmující - kvůli této antipatii vůči chudým lidem východní Afriky v mých očích poklesl a prokázal, že problematice chudoby nerozumí. Léta byl také kritizován za to, že se ve svých dokumentárních filmech dostatečně nevěnuje environmentálním problémům; ještě v roce 2003 o něm Nigel Marven, jeho bývalý spolupracovník, v pořadu The Way They We Went Wild řekl, že David se cíleně vyhýbal i jakýmkoli ochranářským poselstvím ve své tvorbě. Pravda je, že David Attenborough je skutečně vyzdvihován i proti vlastní touze, a ačkoliv britské fašizující se konzervativce mohl nakopnout poslední díl jeho seriálu Wild Isles, není v environmentálních otázkách nikterak dostatečně progresivní. 

Mým cílem dnes však není kritika Davida Attenborougha, ani vyzdvihování jeho osobnosti. Chci mu zkrátka popřát vše nejlepší k jeho 98. narozeninám, neboť si toto přání zaslouží; jeho kontribuce v oblasti popularizace přírodních věd je nepopiratelná. Byl inspirací pro bezpočet dalších dokumentaristů a průvodců pořady o přírodě, dokonce i pro Steva Irwina, Nigela Marvena či Jeffa Corwina, kteří se prosadili díky svým poněkud divočejším stylům moderování (nutno však podotknout, že v 50. letech David Attenborough šplhal po stromech za krajtami asi podobně, jako v 90. letech Steve Irwin!). A ačkoliv filmy tohoto významného veteránského dokumentaristy nejsou bezchybné, zaslouží si pozornost. Připomínáme-li si však 98. narozeniny Davida Attenborougha, pak bychom si měli připomínat také narozeniny dalších tvůrců filmů o přírodě. 

Podíváte se dnes na některý z dokumentů Davida Attenborougha? Připomenete si jeho tvorbu v den jeho narozenin? Pokud ano, který dokument to bude? A jaký se vám zatím líbil nejvíce?

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Pochlubím se vám, že jsem se před pár minutami dodíval na dokumentární film Charles Darwin and the Tree of Life z roku 2009, kterým David Attenborough provázel, a který jsem předtím viděl už minimálně dvakrát či třikrát. Naposledy však před osmi lety. :) Samozřejmě většina tohoto výtečného dokumentu mi utkvěla v hlavě dodnes, ale i tak bylo příjemné vrátit se k němu a pospojovat si vypíchnuté základy Darwinova života s tím, co jsem se o jednom z největších přírodovědců všech dob dozvěděl o něco později.

Jeden z nejlépe zpracovaných dokumentů Davida Attenborougha. :)

Okomentovat

Nejčtenější