pátek 3. května 2024

Obrázek týdne 3. 5. 2024

Ve středu nám prvomájovými pochody, akcemi, koncerty a majálesem v Praze a držhubováním atribučního klimaskeptika Vondry začal letošní květen. 😃🌸 Oslava 15. výročí založení blogu Blogorgonopsid se rychle blíží, a čeká nás již tuto neděli! Předem tedy zvu všechny své příznivce, čtenáře, podporovatele a zájemce o rozmanitý svět přírody minulosti i současnosti naší planety k velkému ohlédnutí zpět za patnáctiletou evolucí tohoto blogu! Ale předtím, než Blogorgonopsidovi předáme dort s patnácti svíčkami, podíváme se na další Obrázek týdne! A ten je pochopitelně k příležitosti blížícího se výročí také gorgonopsidovský. Nalezl jsem tuto výtečnou malbu od paleoartistky Synapsidgirl neboli 🌻The Internet Was A Mistake🌻, a řekl jsem si, že ji s vámi prostě musím sdílet.


Popisek k obrázku: Samice velkého gorgonopsida druhu Inostrancevia alexandri si užívá poklidný večer poblíž vysokého stromu v permské oáze. Zatímco odpočívá, hlazena slábnoucími večerními paprsky zapadajícího slunka, usedá jí na čenich drobný okřídlený hmyz. Svým sosákem se dotýká tvrdé kůže velké permské vlčice a pátrá po něčem, co by mohl nasát. Možná jej přilákal pach posledního inostranceviího oběda; pach krve některého z velkých býložravých therapsidů, které tito velcí karnivoři se zvětšenými špičáky běžně loví. Je však také možné, že se malý okřídlenec zkrátka jen potřeboval někde usadit, a čenich protahující se inostrancevie byl pro něj nejbližším potenciálním hřadem. Permské vlčici přítomnost hmyzáka rozhodně nevadí, a se zájmem se na něj dívá. Pohyb sosáku na její kůži jí může být i příjemný. Zatímco se tito dva velmi odlišní živočichové z permské pouště vzájemně obdivují, je čím dál více oblaků zbarvováno dorůžova, vzduch se ochlazuje a krutá poušť usíná. Inostrancevii přitom čeká noční lov po celodenním odpočinku ve stínu. Inostrancevia alexandri, největší z gorgonopsidů, byla 3 až 3,5 metru dlouhou potvorou s patnácticentimetrovými špičáky, a její kořistí se mohli stávat třeba až třímetroví pareiasauři druhu Scutosaurus karpinskii. Formálně byla Inostrancevia popsána v roce 1910 na základě fosilií z Archandělské oblasti v Rusku. Kromě I. alexandri jsou platné ještě tři další druhy; posledním na seznamu je I. africana, zavedený v roce 2023 na základě fosilních pozůstatků z Jihoafrické republiky. Tato scéna se odehrává v centru superkontinentu Pangaea, na území dnešní Sibiře, před 253 miliony let.

Líbí se vám tento obraz? Pokud ano, můžete zvážit jeho koupi a tedy i finanční příspěvek jeho autorce na tomto odkazu! Každá libra se počítá, aby Synapsidgirl mohla nadále vytvářet výtečná díla, jako je toto.
Masožraví therapsidi ze skupiny Gorgonopsia pro mne budou vždy čímsi velice zajímavým. A jak jsem již uvedl výše, tento víkend se dočkáme oslavy 15. narozenin toho nejvýjimečnějšího z nich - gorgonopsida žijícího nikoliv v permu, ale v jednadvacátém století, a to konkrétně mezi lety 2009 a 2024! Blogorgonopsid se už strašně těší, až jej v neděli 5. května navštívíte! Bude to výjimečná událost, a mohu slíbit, že letošní narozeninový příspěvek nebude takový, jako ty předešlé.
Tak u Blogorgonopsida zase 5. května! Přijďte zavzpomínat a navnadit se na další činnost tohoto blogu!

4 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Nad anti-intelektuálností některých bývalých paleo blogerů z Blogu.cz mi nezbývá, než kroutit hlavou.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjV7jQgsZiNmEMvgzN98067SUvHlnuf1SpNc1Mxz_0RhAPpsW9dWPPD8l_rYXG-dHSb2qG2bl8ZPqvLybcPSFb6rZsMRSwvQTbXdHkyWoIiWAfBH4d7f9tHqeHRgg-zMRaMKFAi50VS72BFAdGAYfN1qztJtJKSj7_B5Z90j4MhlLXeTA15XXxiUI0jDGY/w580-h110/Primitiv.png

Že jsem kdy tohohle člověka podporoval psaním komentářů na jeho blog, to mě dneska fakt mrzí. Rozhodně si to nezasloužil.

Kuzuri řekl(a)...

Abych řekl pravdu, když se nad tím zamýšlím... o čtyřiadvacet hodin později... :D Říkám si, jestli jsem těch pár bývalých blogerů nemohl zachránit. Zachránit je před tou anti-intelektuálností. U kolegy, na jehož komentář odkazuji výše, se to možná dalo... :/ U toho druhého, vztahovačného ňoumy Blogplateosaura, asi ne, ale tam jsem vždycky vnímal nějakou mentální bariéru u toho člověka...

Mám pocit, že jsem svoje děti z paleoblogové komunity dosti nevedl k přemýšlení... Přitom jsem před deseti lety mohl udělat něco proto, aby z nich nevyrostli rasisti a homofobové. Mohl jsem už tehdy na svém blogu něco napsat - něco, co by později zamezilo přitažení těch lidí neskutečně jednoduchými narativy o světě, v němž žijeme... :/

Never again. :) S velkou blogovou návštěvností přichází velká zodpovědnost. Stačila malá věc, a ti lidé by byli jinde, a bylo by nám všem lépe. Měl jsem si to tehdy uvědomit...

hajznberk řekl(a)...

Spíš je jejich debilita, že se nechtěj vzdělat. Jako já tyhle týpky potkat, tak je zřežu, že budou snít aby je příště konfrontnul někdo milej jak ty :D holí přejet po hlavě, voly

Kuzuri řekl(a)...

Tak já bych se nepovažoval zrovna za někoho milého, kamaráde. :D A taky tíhnu k militantnějšímu přístupu vůči utlačovatelům. Myslím si ale, že je třeba rozlišovat, odkud tyhle názory lidí pramení... U prvního blogera bych řekl, že spíš z neporozumění a jakési naturalizace sociálního konstruktu rasy plus ze snahy udělat si z toho srandu, což se vůbec nepodařilo a já nemohl, než nevěřícně zakroutit hlavou.

U Blogplateosaura je to jinak, protože přímo krajně pravicovou a fašistickou rétoriku používá k provokacím. Reálně těm slátaninám, co píše, věří, a zakrývá jimi, kým opravdu je. Za označením "konzervativec" se jenom schovává, je to sociopat. Psal jsem si i s lidmi, kteří se považují za konzervativce, a nedokázali uvěřit tomu, co je tenhle pitoma zač a že se nazývá tak, jak se nazývá.

V žádném případě bych bývalé blogerstvo neházel do jednoho pytle. Jestli by si někdo z Blogu.cz zasloužil pár facek, pak jedině tenhle plateodebil. S kýmkoli, kdo byl na Blogu.cz trošku problémový, se jinak dalo diskutovat - anebo jsme se vzájemným konfliktům jinak vyhýbali.

Okomentovat

Nejčtenější