pátek 10. května 2024

Obrázek týdne 10. 5. 2024

Minulý týden jsem vám představil gorgonopsidovský Obrázek týdne, neboť pak v neděli můj blog oslavil své 15. narozeniny! Ještě jednou děkuji všem, kteří k nim Blogorgonopsidovi popřáli, ať už zde na blogu nebo na YouTube či přes e-mail. Tentokrát je již na čase se gorgonopsidům trochu vzdálit, postoupit v čase směrem k současnosti a prezentovat vám obrázek z jiné geologické éry - z druhohor. Autorem tohoto výtečného obrazu je paleoumělec Connor, vystupující také pod přezdívkou pantydraco. Zobrazil na něm tzv. ranní chór nikoliv v ptačím, ale v pterosauřím podání.


Popisek k obrázku: Začíná nový den, a ačkoliv slunko ještě nestačilo vyrazit nad horizont, pouští se mladý ptakoještěr druhu Darwinopterus modularis do zpěvu. Z hrdla mu vychází skřehotavý, ale též melodický zvuk, sem tam stoupající, sem tam klesající, a následující jakýsi čtyřtónový až šestitónový vzor. Poněvadž je ještě chladno, dere se mu od zobáku kouř ohřátého vzduchu. Darwinopterus se probudil teprve před několika minutami, a ze svého hřadu na nižších větvích tohoto lesního velikána zamířil na jeho samý vrchol, odkud se jeho teritoriální píseň nese na míle daleko, a to i díky chladnému vzduchu, který zvuk lépe přenáší. Ostatní pterosauři této části lesa jsou jeho zpěvem probuzeni a také míří ze svých hřadů do míst, odkud se jejich skřehotání, pískání a švitoření dobře ponese do co nejširšího okolí. Diverzitě jejich pěveckých schopností se nově se objevující praptáci sotva vyrovnají. Darwinopterus modularis je jedním ze tří zástupců svého rodu, a žil před 160 miliony roky na území dnešní Číny. S asi metrovým rozpětím křídel rozhodně nepatřil mezi pterosauří giganty. Byl to dlouhoocasý pterosaurus z čeledi wukongopteridů, kteří z fosilního záznamu zmizeli v pozdní juře. Z asi 30 až 40 fosilií těchto zvířat paleontologové odvodili, že se jednalo o ptakoještěra s pohlavním dimorfismem; jednotlivá pohlaví se od sebe lišila velikostí a tvarem hřebene táhnoucího se od druhé poloviny zobáku dále až po temeno. Toto mladé zvíře zatím nemá hřeben plně rozrostlý. Scéna se odehrává ve střední juře v čínské provincii Liao-ning.

Pokud vás ranní chór současných pěvců zajímá více, podívejte se na videa ze vzdělávacího pořadu BBC Springwatch, která jsem dal v uplynulých letech na tento blog; ranní chór vám v jednom z nich představí zvukař Gary Moore a ve druhém vás na malou nahrávací procházku vezmou Megan McCubbin a Cain Scrimgeour. Nyní, v květnu, se vám naskytuje příležitost zajít si někdy brzy ráno - ještě před rozedněním - poslechnout ranní chór!
A když už zmiňuji Megs, zrovna dnes vyšel devátý díl jejího podcastu The Frog's Bollocks, který vytváří s kameramanem Jamesem Stevensem, takže kdybyste si chtěli poslechnout něco málo o krabech a nově natáčeném dokumentu ve Skotsku, můžete jej najít na tomto odkazu.
Co dalšího vás čeká na mém blogu v následujících dnech? Chystám pro vás další videočlánek a zvažuji také, že bych vám začal představovat dalších 6 vybraných druhů jisté skupiny vyhynulých obratlovců!

4 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Jinak sledujete někdo Eurovision? Zítra to bude docela tense, protože Izrael v soutěži postoupil, navzdory tomu, že ho vybučeli za současnou genocidu na okupovaných palestinských územích. Jsem zvědavý, jak tohle dopadne.

Mimochodem, nedávno jsem se na palubě Českých drah díval na video jedné z mých oblíbených YouTuberek, verilybitchie, o politice soutěže Eurovision. Rozhodně doporučuji, je velmi informativní. :) Kdyby vás zajímalo, zde je odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=Wnjtzn7ZkCs&ab_channel=verilybitchie

Kuzuri řekl(a)...

Ještě jeden komentářový doplněk - jsem velice rád, že před pár dny ústavní soud v ČR zrušil paragrafy, kvůli nimž bylo třeba při tranzici podstoupit kastraci a sterilizaci. Od poloviny roku 2025 již nebude v ČR ke změně pohlaví třeba operace. Důstojnost a právo být sám/sama/sami sebou tedy vyhrála - už bylo na čase, vždyť jak jsem psal k příležitosti (nejen) Mezinárodního dne transgender osob, ta legislativa, co teď byla zrušena, byla na evropském poli opravdu anomálií.

Možná časem na toto téma napíši samostatný příspěvek, ještě uvidím, jak na tom budu s časem. :)

Nikola řekl(a)...

Obrázek působí ponuře, možná až smutně, přesto se mi líbí.

EviSchizoid řekl(a)...

Taky se mi líbí.❤️

Okomentovat

Nejčtenější