neděle 12. května 2024

Květnové úryvky z X-Men: The Animated Series

Příští středu vyjde na streamovací službě Disney+ již poslední díl 1. série X-Men '97, jednoho z nejlepších animovaných počinů tohoto století a zároveň pokračování mimořádné úspěšného X-Men: The Animated Series z let 1992 až 1997. Pátá epizoda podle mnohých marvelovských fanoušků převálcovala všechny filmy o Avengers, v osmém dílu se dokonce objevil Spider-Man (který si s X-Meny užil crossover The Mutant Agenda v rámci svého Spider-Man: The Animated Series v 90. letech), a závěr deváté epizody byl dosti šokující... Seriál se, stejně jako všechny ostatní příběhy o X-Menech, věnuje vážným sociálním tématům nerovnosti a diskriminace. I to činí z X-Men '97 jeden z nejdůležitějších popkulturních fenoménů naší doby. 

V minulých měsících jsem na svůj blog přispěl několika příspěvky s dvojicemi videoklipů z X-Men: The Animated Series, kterými se snažím navnadit vás ke sledování jeho přímého pokračování. Pokud jsem zatím neuspěl, a vy jste se na X-Men '97 či na X-Men: TAS nepodívali třeba z časových důvodů, vůbec to nevadí. I tyto výstřižky vám totiž mohou pomoci pochopit základy x-menovského světa v rámci marveláckého univerza, pokud tedy již nejste jeho fanoušky (je však dosti možné, že jimi již jste, vždyť zde hovoříme o několik desetiletí nejúspěšnějších marveláckých komiksových postavách!). Dva klipy, které jsem pro vás vybral tentokrát, by mohly zaujmout i ty z vás, kteří dosud o X-Meny neměli zájem. Pojí se totiž úzce s hlavním zaměřením tohoto blogu. První z těchto dvou klipů nás vrací k samotnému počátku zkoumání přírodního výběru a k Charlesu Darwinovi, ve druhém pak vystupují dinosauři a pterosauři. 

Nathaniel Essex se setkává s Charlesem Darwinem - epizoda Descent (Vzestup) z 5. série
Než se z něj stal Mister Sinister, byl Nathaniel Essex vědcem v 19. století, jenž byl hluboce ovlivněn mistrovským dílem Charlese Darwina O původu druhů z roku 1859. Navštívil jednu z Darwinových přednášek, kde mu navrhl, že hromadění toho, co nazýval mutacemi, pohání vývoj lidského druhu stejně jako všech ostatních. Darwin projevil sympatie k Essexovi, protože věděl, že obě jejich teorie byly považovány za hereze. Jedním z odpůrců Darwinových a Essexových názorů byl James Xavier, dědeček Charlese Xaviera. Ten tehdy nemohl tušit, že jeho vlastní vnuk bude jednoho dne živým důkazem evoluce lidstva v nový druh a že povede válku se sociálním lamarckistou Misterem Sinisterem.


Wolverine a Ka-Zar bojují se Sinisterovými posluhovači - epizoda Reunion, Part 2 (Setkání, 2. část) z 2. série
Po příletu do Savage Land, zvláštní oblasti deštného pralesa uprostřed Antarktidy plné prehistorických tvorů, byli všichni X-Meni uneseni posluhovači Mistera Sinistera. Tedy všechny kromě jednoho. Logan utekl a je pronásledován Sinisterovými lokaji, vezoucími se na zádech pteranodonů, v lesích zamořených dinosaury. Podaří se mu najít nečekaného spojence - surovce téměř tak odvážného a divokého, jako je sám Wolverine. Jmenuje se Ka-Zar, doprovází ho šavlozubý tygr jménem Zabu a i on touží po pomstě, protože jeho lidé se stali otroky Sinistera. Dva divocí muži se spojí v boji, aby zachránili své přátele.


Zaujaly vás tyto úryvky? Který se vám zatím líbil nejvíce? Máte nějakou oblíbenou epizodu X-Menů z 90. let, nového X-Men '97 či oblíbenou epizodu dalších animovaných seriálů jako X-Men: Evolution, Wolverine and the X-Men či Marvel Anime: X-Men? Podělte se se všemi o své názory!

44 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Ještě si dovolím pár poznámek k těmto klipům:

Pokud vím, Charles Darwin nikdy žádnou veřejnou přednášku neuspořádal. Thomas Henry Huxley, sebeoznačený Darwinův buldok, hájil Darwinovy závěry a rozmetával církevní tmáře, jež jim dogmaticky odporovali. Nicméně Charles samotný se přednáškové činnosti nevěnoval, tudíž v tomto ohledu je první klip tak trošku, řekněme, very loose adaptation of the real events. Ve vesmíru Marvel Animated Universe zkrátka Charles Darwin přednášky pořádal, v našem vesmíru však nikoliv. :)

Co se týče myšlenkového směru, který zastává Nathaniel Essex/Mister Sinister, dovoluji si používat pro něj označení sociální lamarckismus. Před časem jsem si udělal rešerši ohledně tzv. "sociálního darwinismu" a došel jsem k závěru, že je skutečně urážlivé používat Darwinovo jméno ve spojení se spencerovskými smyšlenkami a eugenikou. Samotná idea toho, že evoluce vede k jakémusi pokroku na druhové úrovni, je lamarckistická, nikoliv darwinistická; pokrok v přírodě neexistuje, existuje ve společenském a politickém smyslu, a do lamarckismu se přenášel z hodnot viktoriánské Anglie (industrializace a vznik moderního kapitalistického systému byly ekonomickými elitami brány jako něco pokrokového). Charles Darwin samotný nedával mezi evoluci a pokrok znaménko "rovná se"; více se o jeho zdráhavém pohledu na toto slovo, jež mělo za jeho života poněkud jiný význam než dnes, a jež bylo posledním slovem v anglickém originále jeho díla O původu druhů, dočtete v knize Ever Since Darwin od mého oblíbeného evolučního biologa Stephena Jaye Goulda. :)

Darwin v prvním klipu říká: "Man is still in direct competition with his fellows." Je třeba si uvědomit, že někteří lidé nejen v 19. století, ale i dnes zveličují roli kompetice na vnitrodruhové úrovni. Karl Kessler a Petr Kropotkin byli jedněmi z prvních darwinistů, kteří si uvědomili, že na vnitrodruhové úrovni má větší význam kooperace a vzájemná pomoc, nikoliv boj mezi členy svého druhu.

Co se týče Savage Land, pokud nejste náhodou fanoušky Marvel Universe, mohli jste tuto lokaci zaznamenat alespoň ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022), kde se na chvíli ve scéně, kdy Stephen Strange a America Chávez prolétají různými realitami, objeví dva bojující tyrannosauři. Rvou se právě v Savage Land, což je lokace neodmyslitelně spojená s X-Meny; máte-li rádi Claremontův run, pak vám není neznámá příběhová linie začínající číslem Uncanny X-Men #114, která byla jako dvoudíl adaptována i v X-Men: The Animated Series. :)

Nikola řekl(a)...

Přiznám se, že mi úplně vypadlo z hlavy, že seriál ještě běží. Měla jsem teď jiné starosti se smutným koncem. Až bude čas a nálada, ráda se podívám.

Kuzuri řekl(a)...

Napsal jsem ti k tomu komentář na blog. Jinak plánuješ se dívat na X-Men: The Animated Series nebo jen na X-Men '97?

Nikola řekl(a)...

Když stihnu, tak na obojí. I když, přistihla jsem se, že televize je pro mě teď kulisa, aby tady nebylo tak nesnesitelné ticho. Až příští týden budou všichni v praci a já sama, myslím, že na mě poslední dny dolehnou plnou silou.

Kuzuri řekl(a)...

X-TAS má 76 dílů. ;) Ale doporučuji podívat se na všechny, hovoříme o jednom z nejlepších animovaných seriálů 90. let. Můžeš si udělat bingewatchingový den, pokud máš čas. Nevím, jak to vlastně máš a jestli pracuješ, každopádně já třeba rád na epizody seriálů koukám po příchodu domů každý večer. :) Za pár týdnů máš pak zhlédnutý celý seriál, že jo...

Pokud se budeš chtít na cokoliv ohledně X-TAS, X-Men '97 nebo celkově x-menovské části Marvel univerza zeptat, klidně napiš. :) I'm a real X-freak, you know... after all, I am one o' those mutants. "Feared and hated by a world they have sworn to protect"... jak to psal Chris Claremont. :D

Doufám jinak, že budeš v pořádku. Vím, nikdy není lehké se vyrovnat s odchodem někoho, kdo je člověku nablízku. :'(

Nikola řekl(a)...

Do práce nechodím, bohužel. Myslím, že teď by mi to pomohlo. Musím něco dělat, protože jinak sedím a brečím. Na televizi koukám většinou taky až večer.

Určitě, časem. Teď nemám na nic náladu, nic se mi nechce, ale věřím, že časem přijdu na jiné myšlenky třeba psaním na blog. A až tu budu poprvé za poslední týdny sama, než mamka přijde z práce, jsem vděčná, že mi společnost budou dělat Argo s Besi.

Kuzuri řekl(a)...

Rozhodně bych nepoužíval slovo "bohužel", nenech se zmanipulovat kapitalistama. :) Kdo nepracuje, pomáhá oddalovat klimatický a environmentální breakdown, a to je dobře. :) Práce není ctnost, v tomhle ekonomickém systému je to pouze námezdní otročina, ze které boss (vlastník výrobních/distribučních prostředků) akumuluje zisky. V sobotu jsem mimochodem četl jeden vědecký paper zabývající se rethinkingem marxistické rétoriky v ohledu na současný AI kapitalismus, který je samozřejmě naprosto příšerný... možná bych o tom mohl časem napsat na blog, o AI je dobré hovořit.

Jinak je mi líto, že jsi v této těžké situaci. :( Můžeš si najít něco, co tě zabaví, ať je to cokoliv. Napiš třeba příběh. :) Psaní je hrozně důležitá činnost a může ti pomoci dostat se skrze těžká období, jako je toto.

Nikola řekl(a)...

Kdybych neměla svůj handicap, pracovala bych ráda - teda, kdo to dneska může říct, když třeba pracují, ale jejich práce je třeba nebaví.

Teď jsou dobré i běžné činnosti, i ty, které mě jinak moc nebaví. Měla jsem v plánu, napsat nějaké články, ale teď to na nějakou dobu nechám. Nejdřív nebyl čas - babička byla nemocná a potřebovala naši pomoc, teď na to není nálada. Dokud tady někdo je, můžu si s někým povídat a až tu budu sama, něčím se snad zaměstnám.

Kuzuri řekl(a)...

No, takhle to má většina proletariátu... :/ A proč bys pracovala ráda? Jak by sis svou práci představovala?

Jo, to chápu... :/ Můžeš se podívat právě na X-TAS. :) Předpokládám, že ani ostatní animované seriály o X-Menech jsi neviděla? A kdyžtak se podívej na ten web, na který jsem tě odkázal - tam si můžeš nastahovat spoustu knih. ;)

Nikola řekl(a)...

Když jsi doma v důchodu jako člověk, který pracoval, určitě se těšíš. Když jsi doma, i když na to nemáš věk, žádná zábava to není. Možná mi někdo může závidět jen to, že nemusím nikam vstávat. Mám času, kolik chci, a stejně někdy nevím, co s ním. Tím neříkám, že se nudim, to ne. A práci asi jakoukoli, kterou bych zvládla.

Teď, v posledních týdnech, jsem neviděla nic. Číst jsem taky nečetla, ale až na to budu mít náladu, ráda si něco přečtu. Už jednou mi to pomáhalo, tak snad i teď.

Kuzuri řekl(a)...

No, z lockdownu si pamatuju, jaké to bylo trčet doma, ale měl jsem činnosti dost a musel jsem vstávat každý den v sedm... :D Hmm, a nechceš třeba psát pro nějaký web? Nejlépe nějaký kvalitní... nebo dejme dohromady nějaký projekt a vydělejme si z něj. Kdyžtak napiš na mail blogorgonopsid@gmail.com, mohli bychom něco vymyslet. Kolem Blogorgonopsidu se tvoří nové elity. ;)

Jestli máš zájem o mutanty, zkus Dark Phoenix od Claremonta a Byrna. Phoenix sága v rámci Claremontových X-Menů je hodně dlouhá a začíná už v roce 1976, nicméně nikterak ti neublíží vrhnout se až do příběhu o Proteovi z roku 1979 a pak pokračovat až směrem k Uncanny #137. :) A nic nemusíš kupovat, dohledáš... ;)

Nikola řekl(a)...

Doba covidová byla děsná, říkám si, jestli některá opatření nebyla až moc. Štěstí, že žijeme v rodinném domě se zahradou, alespoň tak jsme mohli být na vzduchu. Taky každé ráno vstávám v sedm - hladová Besi by mi nedovolila, abych se byť o minutu zpozdila. Dopoledne mi vždy rychle uteče, odpoledne je v zimě dlouhé, ale teď, když trávím hodně času venku, je to fajn.

Určitě se na něco podívám.

Kuzuri řekl(a)...

Uhh, ne? Covidová opatření teda rozhodně nebyla "až moc", naopak se vlastně vůbec nic nezměnilo! Právě v té době jsme se měli začít orientovat ekonomicky úplně jiným směrem, a co je po lockdownech? Zase to samé - honba za ekonomickým růstem (jež neustala ani za pandemie), planeta hoří... Jestli něco světové vlády nezvládly, a ani to nebylo v jejich agendách, pak úplně náš svět proměnit. Reálně se za ta léta nezměnilo absolutně nic, covid chytlo přes 700 milionů lidí a jedna setina z nich (což není malé množství) podlehla. Proč? Kvůli slabým opatřením, ale také kvůli totální nezodpovědnosti anti-vaxerských debilů, odmítačů roušek a já nevím koho ještě... Sorry, ale tenhle názor, že "někteár opatření byla až moc" mě neskutečně vytáčí.

Ve výsledku to dopadlo přesně tak, jak to predikoval Chris Packham ve svých streamech na SIBC... Všechno se vrátilo do starých kolejí, přitom to bylo od planety varování, že takhle to dál nejde.

Kuzuri řekl(a)...

Možná jenom abych se doplnil, já tedy rozhodně nikdy nebyl pro nějaké restrikce... vůči vládám a státům nechovám absolutně žádný respekt, a to, jak covidovou pandemii využila třeba Trumpova administrace k omezování svobody lidí bylo příšerné. Vadí mi ale třeba to, že v různých částech světa nebyli lidé státy ekonomicky kompenzováni v době krize, zdravotnictví ve spoustě zemí na tom bylo opravdu špatně...

Pravdu máš v tom, že nacionalisti a autoritáři využili covidovou pandemii k omezování našich svobod, to jistě. Jestli myslíš taková opatření, pak souhlasím. Rozhodně nechci, aby byli lidi omezováni shora nějakými pravicovými, nacionalistickými a autoritářskými politiky.

Nikola řekl(a)...

Ano, přesně tak jsem to myslela.

Kuzuri řekl(a)...

Jojo, tak promiň, jestli ta má reakce působila jaksi přehnaně. :/ A máš naprostou pravdu. :) Kdybys cokoliv potřebovala, napiš mi - nejen v těchto časech. :)

Kuzuri řekl(a)...

Nikolo, možná by bylo vhodné nastavit moderování komentářů na tvém blogu; ten člověk se přes tebe chtěl dostat k diskusi se mnou, každopádně spamuje tvůj blog a je to teda pěkně nechutný. :/ Je to psychicky nemocný člověk... A tohle přesně chtěl, no... od sexistických poznámek o "nutnosti mít děti" k hádce s člověkem, který mu už dávno zavřel dveře. Nevěř tomu člověku ani slovo, vidí tě jenom jako prostředek k nějaké debatě se mnou. Je to troll. Kontinuálně mě uráží za mou příslušnost k LGBTQIA+.

Nikola řekl(a)...

Ne, vůbec ne. A děkuji - je to od tebe hezké. 🙂

Vůbec nevím, o čem je řeč? Na svém blogu jsem byla naposled někdy před jednou.

Kuzuri řekl(a)...

No, já taky nevím, o čem je řeč, takže jsme dva. :D Aspoň v ohledu toho, o co se ten spammer snaží... Každopádně napsal ti sexistický komentář, cosi ve smyslu "měj děti", což je... směšný. :D Já na něj reagoval, no a teď ti tam píše spamy, které se nikterak netýkají příspěvků tvého blogu ani tvého blogu celkově.

Ten člověk býval na blozích, na mém blogu jsou mu teda dveře zavřeny a píše slátaniny. :D Kdyžtak prosím o nějakou regulaci, já se s tím debilem bavit nebudu. :D

Nikola řekl(a)...

Aha, takže jestli to dobře chápu, někdo mi tam píše a dělá si diskuzní kroužek, protože se nemůže dostat sem?

Kuzuri řekl(a)...

Přesně tak.

Jen pro úplnost, co je to za člověka:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_hzKFHFxnQVpH5pAMIen3U2LxKi89vKG1wbeix5jobBOqBfxSNaBxVYW4nOPGHMiO8XkgVFu-5oCXrZU1v3rrK4-v6qa3pYsu-A09EgA00OPsCI7ZBmjSAjEb9RlWzAYreh-UyVrH1gDduvG7HueUP8-3BwG9UjEp657AD1Lq0fmGWum1Yse6vOPpIys/w722-h144/Debilovy-kecy.png

Hejtí LGBTQIA+ lidi a loni mě provokoval kvůli mé účasti na festivalu Prague Pride; rozvinula se kvůli tomu diskuse v komentářích pod "reportem" z pochodu:
blogorgonopsid.blogspot.com/2023/08/prague-pride-2023-duhova-praha-krokem-k.html

Nic milého.

Nikola řekl(a)...

Moc mě mrzí, že musíš číst takové věci. Opravdu nic pěkného. Nevím, co je to za člověka, že má potřebu být takhle hnusný.

Kuzuri řekl(a)...

Hnusné je taky od něj to, že ti zaspamoval komentáře v tuto dobu a celkově zneužil tvůj blog, který nemá absolutně nic společného s nějakou bývalou komunitou, v níž se krátce pohyboval. Opravdu ohavné, cynické, necitlivé chování. Myslím, že tím všem dokázal, co je opravdu zač a na čem jediném mu záleží.

Doufám, že jsi v pořádku. :)

Nikola řekl(a)...

Popravdě, když jsem to četla, vůbec nevím, o co jde, ale pokusím se to nějak utnout. Pevně věřím, že přestane reagovat, navážet se a urážet tě.

Relativně. Včera jsme poseděly s tetou u čaje, tak jsme přišly na chvilku na jiné myšlenky. Zítra se naposledy rozloučíme, čehož se bojím, protože tohle není nikdy příjemné.

Kuzuri řekl(a)...

Děkuju. :)

To je dobře, že jste si poseděly a přišly jste na jiné myšlenky... Nikdy to není lehké... O posledních rozloučeních s blízkými se mi těžko mluví/píše... Je to hodně osobní věc, no. :'( Doufám, že všechno bude nakonec v pořádku...

Kuzuri řekl(a)...

Nikolo, můžu tě poprosit o odstranění těch jeho slátanin? :D Tohle fakt nikoho nezajímá... mám pocit, že se na tvém blogu kvůli svojemu tátovi Kuzurimu ubrečí k smrti.

Kuzuri řekl(a)...

Jojo, ten týpek si nedá říct... Pod každým komentářem bys měla mít symbol popelnice nebo nápis "vymazat". Pak ti vyskočí stránka, kde se tě ptají, jestli chceš komentář odstranit navždy - pokud to zaškrtneš, komentář zmizí, pokud nezaškrtneš, zůstane komentář bez textu. Je to na tobě. :) Možná bych ti doporučil nastavit moderování komentářů - v Nastavení v administraci tvého blogu, ale je to na tobě.

Hrozně mě mrzí, že ten kretén spamuje tvůj blog, je to prostě psychopat a měl by se léčit.

Nikola řekl(a)...

Takže se to celé týká tebe, to mě moc mrzí, pokud tě přes můj blog někdo opravuje. Pokud chceš, smažu dnešní komentáře, nebo všechny včerejší, včetně tvých?

Kuzuri řekl(a)...

Je to čistě na tobě, já bych to preferoval. :) Nebo můžeš smazat obsah jeho komentářů a nechat obsah mých a Nonyho komentů, ale jak chceš... :)

Týpek na sebe jenom stahuje pozornost... :D Nenechal bych ho se vyjadřovat, diskutovat se s ním fakt nedá.

Nikola řekl(a)...

Je neodbytný, asi mu napíšu, jestli toho nechce nechat.

Kuzuri řekl(a)...

Já bych s ním nevyjednával... Tohle nemá cenu. Člověk, který mi píše slátaniny k článkům o Prague Pride nebo jakýmkoli článkům zabývajícím se rovnoprávností LGBTQIA+ osob, a který píše sexistické a homofobní kecy si fakt nezaslouží mít prostor se vyjádřit. I to, co psal nejdřív tobě, je za hranou všeho slušného.

Mazal bych.

hajznberk řekl(a)...

Hele já s ním taky měl v poslední době zkušenost, je to fakt vůl a nedá ti pokoj. predátorskej zmrd. Všechno co tam o gorgovi napsal jsou špinavý sviňský kecy, přitom ten debil je nemocnej pedofil co nadává na kvír a na levičáky a hraje oběť. Kdo ví jestli to není ruskej agent. S náma má problém jenom proto že jsme levicově orientovaný zatímco von schovává svou pedofílii pod ňákým sviňským konzervatismem
není to do prdele ani na politickou debatu, týpka prostě zašlápni a ukaž mu že nemá na tvým blogu co dělat.

Nikola řekl(a)...

Myslíš to, že mám mít manžela a děti? K tomu by mě ani nenapadlo reagovat. To je čistě moje věc. Je to složitější, takže pochybuju, že by to kdokoli pochopil.

Kuzuri řekl(a)...

Jasně, a je to debilní komentář... stejně jako ten zbytek. Týpek sleduje naše konvo i tady, fakt nemá cenu ho dál řešit... Já si teda přeju, aby to zmizelo. Potom se už na něj fakt vykašleme.

Nikola řekl(a)...

Podle mě zbytečně plýtvá časem, protože mu nevěřím ani slovo a píše zbytečně i proto, že na to nikdo nereaguje. Nebo jsem měla být ostřejší? To by mi slušnost nedovolila.

Jestli chceš, smažu to komplet i se včerejškem.

Kuzuri řekl(a)...

Yes please. :) Anebo aspoň všechny komenty od "aaaa". Doporučoval bych je mazat i do budoucna, kdykoliv se objeví... tenhle týpek je jako klíště a nemusí se pustit hned. Věř mi, vím o čem mluvím.

Nikola řekl(a)...

Už jsou pryč.

Dracovenator03 řekl(a)...

Musím říct, celé jsem to sledoval a po tomto fiasku jsem definitivně na straně Kuzuriho (Blogorgonopsida). Konečně jsem pochopil, o co tu běží.

Nikola řekl(a)...

Sama doufám, že už nebudu číst další komentáře, je mi moc líto, že si někdo vybral mě, aby otravoval tebe. Takže já jsem taky na tvé straně. 🙂

Kuzuri řekl(a)...

Děkuji všem za podporu. :) Byla to docela sranda. :D Týpek mě má moc rád. Možná je do mě i zamilovaný, i když... kdo ví, do koho se zamilovává. To raději řešit nebudu. :)

Nikola řekl(a)...

Bylo to jako ping-pong bez odezvy.

Kuzuri řekl(a)...

Myslím, že ti tam ještě připsal adresu na svou dating apku. :D To bych taky doporučil smáznout. :D Ach jo, kdyby tak týpek radši vyšel ven a udělal něco pro planetu... a pro lidi. Stačilo by jít někam zamést chodník nebo vyčistit veřejné záchodky... Byl by tím tisíckrát prospěšnější.

Nikola řekl(a)...

Jestli čeká, že mu budu psát... Nebudu.

hajznberk řekl(a)...

Blogplateosaurus je navždycky zapsanej jako úchylnej sviňskej zmrd bez soucitu s ostatníma lidma. Z týhle sračky co si nadělal nepovstane xd

Okomentovat

Nejčtenější