pondělí 26. listopadu 2012

Zima v roce 2012 - Jaká asi bude?

Jako každý rok, ať už před Vánocemi, nebo na sklonku podzimu k dalšímu ročnímu období, které po něm následuje, i nyní, na konci listopadu sem přináším takový "předpovědní" článek, který se týká letošní zimy. Tradičně, i tento rok se vědci domnívají, že zima tady u nás v Česku, by mohla být o něco krutější. Před nedávnou dobou se roznesl vědecký fakt, že v Arktidě, odkud mimochodem sem v zimě vane spousta větru, roztálo velké množství ledovců. Může to mýt negativní efekt na příchod zimy a celý její průběh? Ať už to bude tento rok, nebo příští, určitě ano. Tání ledovců samozřejmě v nějaké míře značně mění teplotu vzduchu, teplotu vody a další podmínky nezbytné pro život v arktické oblasti. Vědci, především meteorologové, odhadují, že tato zima by mohla přinést poněkud krutý mráz - až -40°C! Přitom poslední nejvyšší naměřená hodnota pod bodem mrazu (0°C) byla uskutečněna před asi sto lety v severních Čechách a nešlo zde o více, než -20°C. Teplota, která klesá ještě o dvacet stupňů dolů, by tedy mohla být skutečně zničující, a domněnky veřejnosti, že ke krutějšímu mrazu může dojít především díky postupného snižování teploty v minulých letech, což se vskutku nekonalo, jsou naprosto neplatné... Nicméně, za to vše si můžeme my. K tání ledovců totiž dochází například kvůli jaderným a tepelným elektrárnám, které do ovzduší vypouštějí škodlivé plyny. Tak se samozřejmě děje i s dopravními prostředky...


Ať už to s touto zimou dopadne jakkoliv, mezi lidmi neustále koluje jedna otázka, opakuje se ostatně každám rokem: Bude letos na Vánoce sníh? Nutno podotknout, že sníh na Vánoce příliš často nebývá. V minulosti tomu tak samozřejmě nebylo, teď ale je, a důvod je stejný, jako v první části článku: Znečišťování ovzduší a vypouštění škodlivých plynů do atmosféry. V atmosféře se sníh tvoří, stejně, jako déšť, kroupy a jiné, takže odpověď je jednoduchá. Tento rok zřejmě Vánoce na sněhu nebudou, nezbývá než doufat, že napadne po nich... Mrazy každopádně začínají už tento týden, říká se, že už ve čtvrtek se v některých místech republiky sníží teplota až na -10°C!


Jak tedy vidíte, zima je skutečně tady. Proto si tedy nasaďte čepice, rukavice a bundy a až napadne sníh, dávejte si pozor, aby Vás tam někde nechytili Vánoceraptoři... Tento týden Vám každopádně přinesu i Cryolophosauří život, Pravěké safari a konečně se vrátím k projektu, na který jsem ve dvou letech téměř zapomněl... Pokud se Vám tento předpovědní článek líbil, nezapomeňte komentovat!

2 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Páni, to je něco kdyby tady bylo až -40°C!! Rozhodně zajímavý článek na téma Zima..

siamotyran řekl(a)...

Kdyby bylo -40 tak to by byly určitě prázdniny,to se mi líbí! :D

Okomentovat

Nejčtenější