pondělí 13. února 2012

Tarascosaurus

Tarascosaurus ("ještěr drak") byl desetimetrový francouzský abelisaurid, žijící před zhruba 80 miliony let. Do té doby se mělo za to, že se abelisauři vyvíjeli izolovaně pouze na africkém a jihoamerickém kontinentu - tento nález způsobil opak. Z tohoto karnosaura známe pouze stehenní kost a dvě žebra, přesto se vědci domnívají, že jde o zástupce této skupiny. Právě kvůli nedostatku nálezů je těžké jej rekonstruovat. Předpokládá se, že měl typicky velkou hlavu s tupě zakončeným čenichem, dlouhé dýkovité zuby a velice malé tříprsté končetiny. Vědci jej však popsali jen díky nálezům jiných abelisauridů. Jméno Tarascosaurus mu dali Leloeff a Buffetaut v roce 1991 podle draka z provenskálských legend. Bohužel se však dodnes neví, kdo zkameněliny tohoto dinosaura vydobil...
Tarascosaurus je v knihách docela častý, najdete ho například v knize "Dinosauři - Průvodce 270 rody" od Douglase Dixona.

Příště Abrictosaurus!

3 komentáře:

siamotyran řekl(a)...

velice zajimavý druh :) ano dokument to bl opravdu špičkový jako asi všechny od BCC,ale mě se osbně právě nejvíc líbí ty z prostředí Afriky ty mají pro mě nenapodobytelné kouzlo :)

dinosaurss řekl(a)...

Velice povedený popis a opravdu zajímavý druh!

cocktail dresses řekl(a)...

Q. What happens to a hamburger that misses a lot of school?
http://www.rundress.org/

Okomentovat

Nejčtenější