středa 8. února 2012

Jinzhousaurus

Jinzhousaurus ("ještěr z Jinzhou") je až 7 metrů dlouhý iguanodontid, žijící před asi 130 miliony let. Byl nalezen pouze v čínském Lianoningu, tedy na jednom z největších dinosauřích nalezišť vůbec. Živil se spásáním nízké vegetace a je možné, že se podobně, jako jeho příbuzní, zdržoval ve stádech. Objev tohoto dinosaura přispěl k tomu, že dnes víme, že se v okolí jezera Yixian vyskytovali také větší dinosauři. Na pohled Jiznhousaurus připomíná malého Iguanodona. Na lebce jsou však velice dobře nápadné znaky, které nacházíme i u hadrosauridů - tudíž je tu další potvrzení, že iguanodontidi se vyvinuli v kachnozobé dinosaury. V té době se iguanodontidní vývojová linie rozštěpila na tři, z nichž dvě směřovaly k odlišným skupinám a třetí k této. Jméno mu dali Wang a Xu v roce 2001. Známe jediný druh; J. yangi...
Jinzhousaurus se objevuje zhurba v každé páté knize o dinosaurech, ale najdeme ho například v knize Douglase Dixona "Dinosauři - průvodce 270 rody".

Příště Tarascosaurus!!!

4 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Soudím z tvého popisu ,že to  byl velice zajímavý druh!!

endrman řekl(a)...

nekončim!!!

Siamotyran řekl(a)...

Chci se zeptat jestli nevíš jak vkládat videa do blogu,nemyslím ty z youtube nebo streamu ale normálně stažená z internetu jestli to nějak jde?

ugg bailey buttons řekl(a)...

Pretty good post.
http://www.shoesvisit.com/product/ugg-classic-short-boots-ugg211-gift.html

Okomentovat

Nejčtenější