středa 29. února 2012

Lanasaurus

Lanasaurus ("chlupatý ještěr")byl jihoafrický ornitoschiid, heterodontosaurid, žijící ve spodní Juře před zhruba 199-196 miliony let. Ono zvláštní jméno mu dal Gow v roce 1975 - na počest slavného paleontologa Cromptona, kterému se dostávalo předzívky "Chlup". A podobně, jako u mnoha jiných heterodontosauridů, i z tohoto druhu známe pouze čelisti a zuby. Známa je jen horní čelist, která prokazuje u této skupiny dinosaurů znaky zatím nejprimitivnější. Jeho zuby pravděpodobně mohly připomínat kly. Navíc vědce zmátlo ještě jedno; čelist se nápadně podobá savci, nebo je s ní takřka identická. Proto také byla původně přiřazována k nějakému pravěkému savci. Lanasaurus byl býložravec, živil se většinou kořínky a hlízami, ale samozřejmě také listy. Měřil 1,2 metru a známe pouze jediný druh: L. scalpridens...
Lanasaura nalezneme v literatuře poněkud hodně. Objevuje se například v knize "Dinosauři průvodce 270 rody" od Douglase Dixona.

Příště Poekilopleuron!

4 komentáře:

Eduard řekl(a)...

Odkud jsi vzal to rodové jméno? Já měl za to, že Lanasaurus je stejný dinosaurus jako Lycorhinus. Podívej se tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Lycorhinus A co je to "ornitoschiid"?

dinosaurss řekl(a)...

Opravdu velice zajímavý tvor!

siamotyran řekl(a)...

Velmi zajimavý plaz :)

red heels řekl(a)...

Q. Why did the boy tiptoe past the medicine cabinet?
http://www.shoesgreat.com/

Okomentovat

Nejčtenější