pondělí 10. ledna 2011

Gasosaurus

Gasosaurus ("plynový ještěr") byl čínský karnivor, o němž se toho mnoho neví. Existuje jen jediný druh a to Gasosaurus constructus. Popsali ho Dong a Tang v roce 1985. Gasosaurus rovněž dostal jméno podle lomu Dashampu kde byl objeven a společnosti, která ho nalezla. Tato společnost totiž při hledání plynu narazila na fosilii Gasosaura a vykopala ji. Gasosaurova rekonstrukce je často založena na úplně jiných dinosaurech, vědci tvrdí, že nejčastěji je jeho podobnost srovnávána se dvěma druhy dinosaurů, a to Coelurosaurem a Megalosaurem. Gasosaurus mohl vypadat jako směsice obou druhů: jeho přední končetiny byly neobvykle malé a lehké, zatímco robustní karnosauří hlava s krátkými čelistmi čněla z tlustého krku a ten opět z hubeného těla. Je pravděpodobné, že Gasosaurus byl dlouhý něco kolem 4-6 metrů a vážil "pouhou" půl tuny.
Gasosaurus je v knihách neobvykle vzácný, jeho popis najdete například v encyklopedii (podle mé informace asi A5) "Dinosauři a život v pravěku".

Příště Dromiceiomimus!

3 komentáře:

Alfaraptor řekl(a)...

Samozřejmě, že si můžeš ty obrázky stáhnout. Jen musím podotknout, že nejsou namalované, ale pořízené přímo ze hry.

Mata řekl(a)...

Kdfyž jsem byl malý, byl to můj nejoblíbenější dinosaurus

simple beach dresses řekl(a)...

Is it a big deal when you are ot yet ready to update, lol! Take time with the previous one because many are not yet explored.
http://www.rundress.org/

Okomentovat

Nejčtenější