úterý 20. dubna 2010

Shunosaurus

Tento 10ti metroví sauropod z Číny měl třináct hrudních obratlů a dvanáct krčních obratlů. Oproti např.Mamenchisaurovi, který žil na Zemi v Číně v jeho době, byl Shunosaurus maličký drobeček. U tohoto druhu však nalézáme velmi podivné ostny na ocase, v jednom se podobají stegosauridům (já bych však možná určil i na ankylosaury). Podle vědců s nimi byl Shunosaurus schopen švihat v obraně. Mimoto je Shunosaurus jedním z nejznámějších sauropodů na světě. Žil zejména v tehdejších záplavových nivách a jinanových lesích, kde spásal rostlinstvo. Nejbližším příbuzným Shunosaura je Datousaurus. Shunosaurus měl kromě toho sloupovité nohy, avšak ještě nevyvinuté... Jeho popis najdete v encyklopedii: "Dinosauři a život v pravěku" (str.153).


Příště Hipsilophodon!

14 komentářů:

Oblíbený dinosaur řekl(a)...

Hezky!!! Shunosaura mam rád.A já jsemdostal nápad, založím si blog.

davna-historie řekl(a)...

nejzajímavější je ta jeho palice na ocase! :-) ale jinak pěkný fotky!

juriju řekl(a)...

[1]: to je velmi dobrý nápad. Už se těším. Jinak článek moc pěkný a ten obrázek si stáhnout můžeš.

theropoda řekl(a)...

prosím mrkni na můj blog mám tam nový článek.

Eva řekl(a)...

Pěkný člneček!

mojeznamky řekl(a)...

Ahoj píši jenom tak narychlo moc pěkný článek a pozdravuj sestru

mojeznamky řekl(a)...

Akorát je jasné že Shunosaur není ankilosaurid :-)

Louis Vuitton řekl(a)...

It’s the case to be one particular or the most common and a lot of well-known brands around the world plus security alarm systems completely new yr handbags is to complete find out where to search.

Jenik řekl(a)...

No jasnačka souhlas

Louis Vuitton Outlet řekl(a)...

One of the top designers in terms of travel bags and leather goods is Louis Vuitton. If one of your goals is to Louis Vuitton Outlet enhance your wardrobe then Louis Vuitton handbags are definitely a must have. You can choose from several different varieties of bags.

Coach Outlet řekl(a)...

Secondly,the stores you visit to checkout clearance rack and see if you want it. It is best to find the lowest prices to see whether something captures. You will be surprised to know that these bags are up to 70% to make the original price.

Coach Factory Outlet řekl(a)...

Beck G-boysの二大キングの片割れなり。Gはゲイじゃないのでよろしく←よく間違われる。 G-boysのGは GIRIGIRI のGです

Coach Outlet řekl(a)...

Merchants because diverse since the trainer electric outlet as well as Workplace Depot documented reduce quarterly product sales, is constantly on the display which In spite of a few forecasts how the economic downturn might be from a finish, customers decreased in order to almost anything.

Coach Outlet Store řekl(a)...

caili0921This is a mainstream view in the community have great supporters, great view.

Okomentovat

Nejčtenější