pátek 13. ledna 2023

Obrázek týdne 13. 1. 2023

Je pátek třináctého. A to samozřejmě nevěstí nic dobrého. Bezpočet obyvatel této dysfunkční státní soudržnosti již dnes míří k volebním urnám, aby vynesla vzhůru některého z favoritů pro funkci, jež se takovým, jako jsem já, zdá býti ničím jiným, než pozůstatkem feudalismu - a připomínkou, že stále nemáme společnost založenou na rovnosti. Pryč však od politiky, alespoň na chvíli. Přenesme se prostřednictvím této nádherné malby zpět do dávných dob, kdy koncepty zastupitelské demokracie či diktatury neexistovaly! Autorem tohoto nádherného obrazu je výtečný paleoartista Gabriel Ugueto. Byla použita pro balení modelu vyobrazeného dinosaura, jenž byl vydán jako součást Beasts of the Mesozoic: Tyrannosaur Series od výrobce hraček Creative Beast Studio.


Popisek k obrázku: Masožravý dinosaurus Proceratosaurus bradleyi ukořistil drobného mammaliophorma, a jeho nebohé tělíčko svírá ostrými drápy. Stojí na místě, obezřetně pozoruje okolí, a vyčkává na tu pravou chvíli, kdy se do své kořisti, dosud nezabité, bude moci zakousnout. Život malého chlupáče bude za několik sekund ukončen. V posledních chvílích sebou mrská ve snaze uniknout svému hrůznému osudu. Lovec je klidný, a v tlamě, vybavené pilkovými zuby, se mu již sbíhají sliny. Džungle, kterou oba tito tvorové obývají, porůstá místa, z nichž bude jednoho dne Anglie. Fosilní pozůstatky proceratosaura byly nalezeny nedaleko Minchinhamptonu v regionu Cotswolds, zabírajícího přes dva tisíce čtverečních kilometrů rozlohy hrabství Gloucestershire. Byl to tři až čtyři metry dlouhý, maximálně sto kilogramů vážící theropod, řadící se mezi tyrannosauroidy; do čeledi Proceratosauridae s ním patřili třeba i pozdně jurský Guanlong nebo Yutyrannus z rané křídy Číny. Je to neuvěřitelné, ale tento pořádně přerostlý krocan patřil do příbuzenstva všemi milovaného tyrannosaura rexe. Výrazný hřebínek, který zdobil jeho hlavu, mohl být využíván k lákání partnerů nebo zastrašování rivalů. Zároveň však pomáhal snížit tlak, se kterým se jeho lebka potýkala při skousnutí čelistí. Proceratosaurově domovině dominovaly jehličnany z čeledí Cheirolepidiaceae a Araucariaceae, dále však lesy, které obýval, tvořily i kapraďorosty a jinany. Tato scéna se odehrává před 166 miliony let.

Gabrielovy malby jsou opravdu překrásné. Možná si vzpomínáte, že jsem vás v říjnu minulého roku informoval o nadcházející sérii knížek Ultimate Dinosaurs od Bena Garroda, ilustrovaných právě Gabrielem Uguetem. Dobrá zpráva, přátelé - nyní již vím, kdy budou první populárně naučné knihy z této série uvedeny na trh. Předobjednat si je na některých webech můžete už teď, každopádně k jejich vydání dojde letos v červnu!
Příští týden vás na mém blogu čeká 29. týden kvízu "Který pravěký tvor to je?". Budu rád, když se jej zúčastníte... Nejste-li však kvízovými lidmi, vězte, že pro vás připravuji další články o rhabdodontidech!
Na závěr se jen velmi krátce vyjádřím k prezidentským volbám, které jsou nám v posledních dnech - a zvláště dnes - připomínány na každém kroku, div nám z toho hlavy nepukají. Přijde vám můj pohled na ně příliš cynický? No, pokud chcete, podívejte se na toto video Standy Bilera z Deníku Alarm, a udělejte si o nich vlastní obrázek. 

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

A máte-li čas a chuť, můžete se podívat i na live stream Alarmu na téma "Proč zrušit prezidentský úřad". Sice se vysílal před měsícem, ale je to fakt fajn... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=tJfm5xbt7sI&ab_channel=Den%C3%ADkAlarm

Okomentovat

Nejčtenější