pátek 6. ledna 2023

Obrázek týdne 6. 1. 2023

V neděli nám začal nový rok 2023, do kterého jsem vám, čtenářům, již popřál vše nejlepší. Zatím jsem vám ale tento rok neukázal žádný z nádherných obrazů dávno vyhynulých živočichů či fotografií a maleb těch současných, které od 1. ledna zaujaly mou pozornost. Tak to dnes, šestého, musím napravit, když je zase ten pátek! Autorem tohoto úžasného díla je Hodari en Invierno, který je nyní oficiálně součástí týmu tvořícího webové stránky The Extinctions. Obrázek je součástí jejich dnes vydaného článku zaměřujícího se na vymřelou faunu Ostrova lorda Howa. Vřele doporučuji přečíst si ho!


Popisek k obrázku: Dva samci obří želvy druhu Meiolania platyceps spolu zápolí o teritorium na svahu nejvyšší hory Ostrova lorda Howa, ponořené v bujné džungli. Tváře mají zbarveny doruda, aby se vzájemně zastrašili. Ač se nejedná o tvory nikterak hbité, opřela se jedna želva do svého protivníka takovou silou, že jej převrací na bok. Za podivného, kručivého zvuku poražená Meiolania padá ze svahu, přičemž svým silným krunýřem stlačuje měkkou půdu. Zápas obrněných plazů vyrušil chřástala Howeova (Hypotaenidia sylvestris), až dosud pokojně vyhledávajícího dobré místečko k vytažení pár žížal ze země, a tak vyděšeně upaluje pryč. Byl by nerad, kdyby ho želva strhla dolů ze svahu s sebou. Tento druh chřástala je dnes ohrožený; v levém dolním rohu vidíme dalšího dodnes žijícího tvora, díky kterému Ostrov lorda Howa proslul, a jenž je kriticky ohroženým - "nejvzácnější hmyz na světě", až dvaceticentimetrovou strašilku Dryocelus australis. Souboj meiolanií vyděsil také dva papoušky vymřelého druhu Cyanoramphus subflavescens, který byl naposledy viděn v roce 1869. Na rozdíl od vyobrazených ptáků a hmyzu nebyla Meiolania endemitem Ostrova lorda Howa, ale její druhy žily také na Nové Kaledonii (M. mackayi), na severu Austrálie (M. brevicollis) a na ostrovech Vanuatu (M. demelipi). Tyto želvy s až třímetrovou tělesnou délkou vyhynuly v epoše holocénu, zřejmě kvůli výstupu oceánské hladiny po skončení posledního glaciálu. Když na ostrovy přijeli evropští kolonizátoři, želvy již byly vyhynulé. Tato scéna se odehrává na úpatí hory Mt Gower před 10 000 roky.

Meiolania a její příbuzní byly opravdu velmi zajímavými želvami! Škoda, že jsou již pryč. Byli to takoví "želví ankylosauři"...
Co dalšího můžete na mém blogu v příštích dnech čekat? Pozdraví vás další rhabdodontid, a také se dočkáte již třetího klipu ze Zmrzlé planety II, vyprávěné Davidem Attenboroughem! Od pondělí se budete moci zúčastnit opět se vracejícího kvízu "Který pravěký tvor to je?", takže doufám, že nebudete lenošit, a když už se bojíte zkusit štěstí v (dle mého nadmíru lehké) Soutěži Dinosauři 2022, zúčastníte se alespoň kvízu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější