pátek 27. ledna 2023

Obrázek týdne 27. 1. 2023

Nadešel poslední lednový pátek. Naše slechy opět zahlcují slova o prezidentské elekci, při níž bude vyzdvižen jeden z mužů usilujících o strávení příštích pěti let v chládku mé nejneoblíbenější české budovy, symbolu králů a tak podobně. Jsem si však jist, že jste dnes na Blogorgonopsid nezavítali proto, že byste chtěli, abych elaboroval svůj názor na existenci prezidentského úřadu. Jste tu kvůli Obrázku týdne, a já vám ho s radostí naservíruji! První tři letošní pátky patřily paleoartu, takže tentokrát se podíváme na malbu žijících zvířat! Autorem tohoto výtečného díla je švédsko-finský umělec Ferdinand von Wright. Dokončil jej roku 1860, a dal mu název "An Eagle-Owl Seizes a Hare".


Popisek k obrázku: Majestátní výr velký (Bubo bubo) uchopuje svými ostrými pařáty tělo zajíce běláka (Lepus timidus) v hlubinách drsné skandinávské divočiny. Vyplašený zajíc se zvedá na zadní, v poslední chvíli se pokoušeje vyskočit, a uniknout smrtícímu sevřetí predátora. Je však příliš pozdě. Hrozba se snesla z oblohy závratnou rychlostí, a zajícova reakce tentokrát nebyla dostatečná. Výr na něj upíná své velké kulaté zraky, a plně se soustředí na odnos své velké kořisti. Dnes pro něj nastanou hody; zajíc má spoustu masa, a tak si velká sova konečně po několika dnech zase naplní břicho k prasknutí. Kromě zajíců loví výr velký i hraboše, hryzce, potkany, ježky, králíky, koroptve, káňata, lišky a v neposlední řadě, byť jen vzácně, i mláďata divokých prasat. Je to velký dravý pták; rozpětí jeho křídel se pohybuje od 160 do takřka 190 centimetrů, a větší samice mohou vážit až 4,2 kilogramu. Tato sova se vyskytuje celoročně od severní Evropy přes její střed (včetně České republiky) i jihozápad až po ruský Dálný východ a sever japonského ostrova Hokkaidó. To zajíc bělák k nalezení ve střední a jižní Evropě rozhodně není, vyskytuje se však od Irska a Británie přes celou Skandinávii a severní Asii opět až po Hokkaidó. Průměrně váží 2,5 kilogramu. Zajímavé jsou jeho králičí uši - laiky může první pohled na tohoto zajíce docela zmást, skutečně jde však o zajíce, nikoliv králíka.

Ferdinand von Wright je nejlépe známý pro své bravurní ilustrace ptáků. Můžu vám slíbit, že některé z nich se ještě v rubrice Obrázky týdne letos objeví!
Máte-li přístup k online streamu BBC Two, nezapomeňte, že dnes ve 21:00 našeho středoevropského času se bude na stanici vysílat poslední epizoda Winterwatch 2023! Během letošní série se toho zase stalo tolik - a pokud sledujete Michaelu Strachan na Twitteru, pak víte, že na něm byla dokonce krátce zablokována (shame on Elon, he blocks everyone these days). Co se světa paleobiologie týče, možná jste zaregistrovali, že 25. ledna vyšel v Nature článek o dosud nejstarším známém červorovi! Snad se o něm ještě v budoucnu na blogu zmíním, článek Bena T. Kligmana a jeho kolegů je nicméně k přečtení zde.
Během víkendu dokončím projekt 6 vybraných druhů rhabdodontidů, a také vám představím ještě jeden vybraný úryvek ze Zmrzlé planety II - těšte se, také v něm budou figurovat sovy! Příští týden se vrátí kvíz "Který pravěký tvor to je?". Užijte si poslední lednový víkend, a chystáte-li někdo revoluci a okamžité svržení dalšího zlobidla z hradu, určitě mne o něm včas informujte, ať se mohu přidat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější