pátek 20. ledna 2023

Obrázek týdne 20. 1. 2023

Třetí lednový Obrázek týdne přidávám na svůj blog se smíšenými pocity. Cítím vztek po zhlédnutí videa z anglického Failsworthu, ve kterém byla svými spolužačkami sbita patnáctiletá dívka, a po včerejším zjištění, že Jacinda Ardern, novozélandská labouristická premiérka, se rozhodla odejít ze své funkce - jak zmínil Sam Neill, který ztvárnil Alana Granta v Jurských parcích, určitou roli v tom hrála i misogynie ze strany neskutečného počtu pravicových šikanérů. Na druhou stranu po těchto a dalších depresivních zprávách cítím trochu radosti z nálezu tohoto úžasného obrazu od paleoartisty a budoucího zubaře Haidena, který na internetu vystupuje pod přezdívkou SYED. Dokáže člověka trošku rozzářit, nemyslíte?


Popisek k obrázku: Opuštěné mládě medvěda etruského (Ursus etruscus) narazilo na svých toulkách zasněženou krajinou na chalicotheriida druhu Hesperotherium sinense. Velký býložravý lichokopytník si ho se zájmem prohlíží, a po vzoru medvíděte, unaveného z hledání matky, usedá na studený sníh. Obě zvířata, tolik odlišná, prožívají jakési podivné porozumění. Obě jsou tu sama, opuštěna na okraji zmraženého, tichého lesa. Medvídě konečně po hodinách a hodinách zběsilého pobíhání po sněžné pláni zapomíná na ztracenou matku, byť jen krátce. Hesperotherium zase opouští myšlenky na kručící břicho, jež ho dosud nutilo hledat alespoň nějakou vegetariánskou svačinu, a mláděti tvora, kterému by se v jiných případech vyhnulo velkým obloukem, hledí do očí. Mezi těmito zvířaty však nevzniká dlouhé přátelství. Po chvíli obě odejdou zpět do svých světů. Hesperotherium bylo vysoké až 2 metry a vážilo 450 kilogramů. Dospělý medvěd etruský také nebyl na savčí poměry drobeček; na délku měl až 2,3 metru, jeho tělesná hmotnost se pohybovala mezi 150 až 320 kilogramy, a v kohoutku při chůzi na všech čtyřech měl až 130 centimetrů. Díváte se na výjimečnou momentku ze severní Číny, z doby před 1,5 milionem let.

Haiden pojmenoval toto dílo "Lost". Jedná se o jeho poslední malbu z roku 2022. Nevím, jak vy, ale já ho považuji za dost možná jeden z nejlepších "paleo-obrazů" loňského roku. Prostě si nemůžu pomoci, a do rubriky Obrázky týdne jsem ji zařadil právem.
Připomeňme si ještě nějaké další pěkné věci. Od úterý tohoto týdne se na BBC Two vysílá nová série Winterwatch! Letošní řada má opět 8 dílů, a vystupují v ní Chris Packham, Megan McCubbin, Michaela Strachan, Gillian Burke a Iolo Williams; poslední dva jmenovaní se tentokrát věnují zimní přírodě Edinburghu. Včerejší pětašedesátiminutový díl byl opravdu vynikající - vystupoval v něm Paul Harfleet, umělec a aktivista, o kterém jsem se prvně dozvěděl v roce 2020 prostřednictvím Self-Isolating Bird Club. Paul v předtočeném segmentu hovořil i o svém The Pansy Project, v jehož rámci zasazuje macešky na místech homofobního násilí. Věřte mi, že o The Pansy Project jsem chtěl už léta napsat, a určitě se k tomu letos dostanu. Až budu na blog dávat klipy z Winterwatch, určitě zde zveřejním i segment s Paulem.
A když už zmiňuji příspěvky do rubriky Videa, příští týden se zase dočkáte nějakých úryvků ze Zmrzlé planety II! Také vás čekají další části 6 vybraných druhů rhabdodontidů. Od kvízu si dáme na týden přestávku, se samým koncem ledna se ale zase vrátí!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Další potěšující věc: https://www.youtube.com/watch?v=jeZdq7VR6h4&ab_channel=NovaraMedia

Proč jsem to jenom v článku nezmínil? :D

Okomentovat

Nejčtenější