úterý 28. července 2015

Výročí 65 let hrdinského úmrtí Kevina Buddena

Přesně dnes, 28. července 2015, uplynulo 65 let od hrdinského úmrtí Kevina Buddena, nadšeného australského herpetologa a lovce hadů, který ve věku 20 let zahynul po uštknutí jedním z nejjedovatějších hadů světa: taipanem velkým (Oxyuranus scutellatus). Zároveň uplynulo již 60 let od nasazení prvního protijedu, který zachránil život desítkám či stovkám lidí uštknutých taipanem. Stalo se tak právě díky Buddenovi... Kevin Budden se narodil roku 1930 a poté, co opustil školu, pracoval nějaký čas v Randwicku, v New South Wales. V té době se přidal k Australian Reptile Club a začal chytat hady. Provozoval to jako svůj koníček. Říká se, že roku 1948 jich prý odchytil 59 a pěti z nich byl kousnut. V březnu roku 1950, kdy bylo Kevinovi 19-20 let, rozhodl se dobrodruh riskovat svůj život a splnit si svůj celoživotní sen-chytit živého taipana. Nešlo mu o slávu, chtěl si zkrátka splnit sen. Zároveň chtěl ale také taipana odchytit kvůli výrobě protijedu, který v té době ještě neexistoval. Konkrétně taipan velký způsobuje na jihu Nové Guineje největší množství smrtelných uštknutí, a v severní Austrálii také dochází k mnoha nepříjemnostem s tímto druhem. Kevin cestoval do Queenslandu se svými dvěma kamarády a 27. července 1950 našel šest stop, tedy asi dva metry dlouhého taipana nedaleko městečka Cairns. Hada odchytil, ale když jej chtěl přemístit do koženého sáčku, had jej škrábl jedním ze svých jedových zubů. Kevin přesto pokračoval v práci a hada umístil do pytle. Pak začal boj o život... Kevin byl okamžitě přemístěn do nemocnice v Cairns, nedařilo se jej však zachránit. Taipani jsou nejjedovatější hadi naší planety a uštknutí jednoho z nich tak vykonalo své. Ačkoliv se lékaři snažili Buddenův život zachránit do poslední chvíle, bohužel se to nepodařilo. O 27 hodin později, 28. července 1950, ve věku pouhých 20ti let, Kevin Budden zemřel. O jeho činu se však mluví jako o hrdinské legendě. Splnil si svůj sen a nakonec přitom zahynul, což je velice inspirativní. Avšak nejen to. Díky tomu, že i po uštknutí svého odchyceného hada přemístil do pytle, zachránil spoustu životů. Odchycený taipan byl totiž poslán do Commonwealth Research Laboratories ve městě Melbourne, kde byl studován, byl z něj extrahován jed a na základě toho došlo o pět let později, roku 1955, k vydání protijedu nemocnicím. Již 60 let tedy Kevinova odvaha a schopnost nevzdat se do poslední chvíle, zachaňuje životy... Pozoruhodnou zprávou ale je, že taipaní jed je silnější, než jsme kdy očekávali. Minulý rok, tedy roku 2014, venomolog Bryan Fry znovu zkoumal jed Kevinova taipana, jenž je uložen v nějakém institutu. Ani po šedesáti letech se toxicita jeho jedu nezmenšila... Práce Kevina Buddena však inspirovala mnohé, dokonce včetně mě! Příběh "Sám v australské buši", který momentálně píši a který najdete v rubrice Příběhy na vyprávění, bych nikdy nevymyslel nebýt této hrdinské legendy...


Na prvním obrázku vidíte australské herpetology Roye Mackaye, Neville Goddarda a Kevina Buddena (úplně vpravo) s několika hady, zatímco na druhém se nachází živý taipan vyfotografovaný v Australia Zoo.

3 komentáře:

Bleskobleska řekl(a)...

To s tím jedem mě opravdu překvapilo. Je vidět, že příroda je mocná.

siamotyran řekl(a)...

Super článek :) , ale škoda mladého života ..

Ankylosaurus řekl(a)...

Velice zajímavý článek :). Byl to hrdina, který nasadil svůj život pro pomoc jiným lidem. Ale musím souhlasit se Siamotyranem, škoda mladého života. Zachránil ale tímto činem mnoho jiných životů.

Okomentovat

Nejčtenější