čtvrtek 12. září 2013

Bothriolepis

Bothriolepis byl rod ze skupiny pancíčnatých, tedy velkých vodních obratlovců, kteří se objevili i zanikli za období Devonu. Po obrovském Dunkleosteovi patří k nejznámějším z této ve své době dominantní skupiny. Bylo nalezeno 100 druhů Bothriolepise a to dokonce na všech kontinentech! Většina druhů byli relativně malí mořští živočichové, měřili 30 až 45 centimetrů, ti větší, jako je například druh Bothriolepis maxima dorůstali délky takřka 1 metru (tedy 100 centimetrů). Tělo měl Bothriolepis, stejně, jako všichni jemu příbuzní, pokryté pancířem. Díky tomuto pancíři mohl živočich přežít útok predátora. Opancéřovaná byla i hlava. Žil před asi 370 miliony lety, tedy na hranici středního a svrchního Devonu. Bothriolepis patřil do své vlastní čeledi, kterou je Bohtriolepididae...
Bohtriolepis se objevuje například v první epizodě seriálu Putování s dinosaury: Monstra pravěkých oceánů, kdy je Nigelem Marvenem vyoven z moře a použit jako návnada pro většího Dunkleostea. Dále byl vyobrazen i v druhé epizodě cyklu Armagedon zvířecí říše.

Příště zpátky na souš za Diictodonem!

3 komentáře:

Alfaraptor řekl(a)...

Kamaráde, téměř by byl. Mám dost vyřizování na vysoké, brigádu a do toho ještě nějakou chřipku. Ale neboj, dneska večer do archivu něco přibyde... ;)

dinosaurss řekl(a)...

Bothriolepis vypadal opravdu pozoruhodně, skvěle napsané..!

siamotyran řekl(a)...

Neobvyklý to tvor,skvělá práce :)

Okomentovat

Nejčtenější