středa 6. června 2012

Zajímavosti ze světa dinosaurů 3.

Jak jsem již sliboval, je tu další část Zajímavostí ze světa dinosaurů. Nezapomeňte, že tento projekt vznikl ne čistě mou náhodou, ale i díky jiným stránkám, na které se kdykoliv můžete podívat...

1. Triceratops, nebo-li "třírohá tvář" je dnes jedním z nejznámějších ceratopsidů. Tělo měl dlouhé asi 9 metrů, vážil takřka 8 tun a vysoký byl okolo 2,8 metru. Toto zvíře, respektive samci, spolu bojovali o teritoria pomocí kostěnných límců a dvou velikých rohů pod ním. Třetí roh byl jen nepatrného vzrůstu a nesahal větších rozměrů, než do 10 centimetrů.

2. Protoceratops, jenž žil v Mongolsku před asi 80 milióny lety, měl neustále zdravý chrup. Ten vyrůstal v několika dlouhých řadách, avšak, byl takřka nepatrný. Nedorůstal vůbec velkých, snadno rozpoznatelných rozměrů, a tak by se zdálo, že má pouze "zobák". Pokud se zuby opotřebovaly nebo nakazily, vypadly a na jejich místo vyrostly nové. Proto neustále mohl malý ceratopsid ukusovat a žvýkat potravu.

3. Oviraptor byl kdysi pokládán za "zloděje vajec", jak je také nazván. Došlo tak kvůli objevu matky, která seděla na svých vejcích. Původně se vědci domnívali, že šlo o vejce jiného dinosaura, pravděpodobně Protoceratopse, ale nakonec se ukázala, že matka si na hnízdo sedla, když vejce chránila před písečnou bouří, která ji pak zasypala i s nenarozenými potomky.

Jestli-že se Vám tyto zajímavosti líbily, komentujte. Další se dozvíte zase příští týden...

3 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Skvělé!!

siamotyran řekl(a)...

Tyjo protoceratops měl zuby? :D

Makuta Teluris řekl(a)...

týjo!

Okomentovat

Nejčtenější