čtvrtek 31. května 2012

Zajímavosti ze světa dinosaurů 1.

Tak, konec května se nenávratně přiblížil, a společně s ním je tady i můj zcela nový projekt. Určitě znáte ty kraťoučké zajímavosti, které najdete na některých paleontologických webových stránkách, či na webu www.priroda.highforum.net, kde se vždy vše uvede stručně. Něco takového, na motivy dnes již neexistující stránky Canada Paleontology a mnoha jiných jsem se rozhodl něco podobného uveřejnit i já. První část se týká hlavně obecných faktů o tom našem králi dinosaurů...

1. Tyrannosaurus Rex, což v překladu znamená "král tyranských ještěrů", mohl být vysoký až 6,5 metru, dlouhý až 12 metrů, měl více než 50 ostrých zubů, a žil před 68-65 milióny lety. Byl to masožravec, plazopánvý theropod.

2. Tyrannosaura Rexe objevil slavný hledač fosilií Barnum Brown. Za svůj život stihl najít hned několik jedinců. Díky takovým kostrám dnešní vědci zjistili jednu podivuhodnost; samec Tyrannosaura měl pravděpodobně u kořene ocasu delší obratle než samice, zároveň ho však ta předčila ve velikosti.

3. Usazené horniny, čili sedimenty, o kterých se v dnešní době hojně mluví, a jež slyšíte takřka "na každém kroku", vznikly zvětráváním a erozí starších hornin působením větru, vody a deště v milionech let. Sedimenty se nachízejí po celém světě a jsou ideálními místy pro výskyt a hledání zkamenělin.

Takovéto zajímavosti se zde budou objevovat pravděpodobně každý týden, a určitě i více než jednou. Pokud se Vám první část líbila, komentujte...

2 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Výborné!!

siamotyran řekl(a)...

Zajimavé ale nějak mi nesedí ta výška v tom případě by musel mít giganotosaurus nebo carcaharodontosaurus kolem 7 metrů a spinosaurus kolem osmi :D ale jinak pěkný článek :)

Okomentovat

Nejčtenější