středa 30. listopadu 2011

Riojasaurus

Riojasaurus ("ještěr z provincie Rioja") je jihoamerický prosauropod, dokonce nejlépe známý. K objevu kostry Riojasaura došlo již v 60. letech minulého století, kdežto lebka byla objevena teprve nedávno. Původně docházelo k rekonstrukcím Riojasaura jako dinosaura s dlouhým krkem a malou hlavičkou a nález lebky to jen potvrdil. Podobně jako třeba Melanorosaurus, i Riojasaurus patřil do čeledi Melanorosauridae, což byli velcí prosauropodi, kteří se vzhledem a velikostí již blížili sauropodům. Sice že byl Riojasaurus přes 11 metrů dlouhý, vážil pouhou tunu. Tito dinosauři měli ale podobně jako jejichz další příbuzní zadní končetiny jen o málo delší, než přední, takže se v chůzi sauropodům moc nepodobali. Jméno Riojasaurus dal zvířeti Bonaparte roku 1969...
Jeho popis najdete třeba v "Dinosauři průvodce 270 rody" od Douglase Dixona.

Příště Lessemsaurus!

5 komentářů:

dinosaurss řekl(a)...

Výborné..dávám 5 hvězdiček!

siamotyran řekl(a)...

pěkné,vidím že jses zaměřil na prosauropody :D

Louis Vuitton Outlet řekl(a)...

Louis Vuitton handbags are classic in style, but the appearance is always changed somewhat in order to give you Louis Vuitton Outlet something fresh and new to select from for the season. The Tivoli GM, for instance, has the classic Louis Vuitton print.

cheap formal wedding dresses řekl(a)...

Simply want to say your article is as tonishing. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.
http://www.rundress.org/

cheap flower girl dresses řekl(a)...

Thank You For This Post, was added to my bookmarks.
http://www.wiredress.net/Wedding-Dresses-Beach-Wedding-Dresses.html

Okomentovat

Nejčtenější