sobota 5. listopadu 2011

Kolik toho který pravěký člověk sní a spotřebuje?

Při mé včerejší prohlídce časopisu 21.století Pozoruhodná ARCHEOLOGIE, říjnové vydání z roku 2010 jsem si všiml tohoto nesmírně zajímavého tématu... Stali se neandrtálci oběťmi svých žaludků?

Jíst se musí... To je jisté. Ne zrovna nejmenší část energie, která se získává z příjmu potravy závisí na metabolismu. Někteří vědci se však v současnosti domnívají, že vědí, co se s některými pravěkými druhy stalo, včetně prehistorických lidí... Čím více měříte, čím více vážítem, tak už jíst tolik nemusíte... Doporučovaná váha pro nás, tedy Homo sapiens sapiens je v dopsělosti mít 60-100 kilogramů. Pravěké druhy, a pokud rovnou vezmeme ty první druhy lidí, jako je Homo ergaster, člověk dělný, vážili přibližně 65 kilogramů. O velikosti mozkoviny 910 cm3 měli energetický výdej 6825. Je tedy možné, že někteří pravěcí lidé vyhynuli kvůli nedostatku potravy, a nikoliv třeba kvůli změně podnebí, posunování kontinentů apodobně...
Toto je tabulka, na které jsou uvedeny zhruba přibližné informace:

Homo Ergaster, 150 centimetrů vysoký, váží 65 kilogramů, energetický výdej 6825, spotřeba energie denně: 11 400.
Homo Antecesor, 170 centimetrů vysoký, váží 60 kilogramů, energetický výdej 6195, spotřeba energie denně: 10 800.
Homo Heidelbergensis, 175 cenimetrů vysoký, váží 65 kilogramů, energetický výdej 6510, spotřeba energie denně: 11 100.
Homo Neanderthalensis, 165 cenimetrů vysoký, váží 85 kilogramů, energetický výdej 8 800, spotřeba energie denně: 13 400.
Homo sapiens sapiens, tedy my: 160-180 cenimetrů vysoký, váží 60-100 kilogramů, energetický výdej 6820, spotřeba energie denně: 11 400.

Na tomto seznamu je už jisté, o čem se vědci dohadují. Homo Ergaster mohl být třeba tak úspěšný (ačkoliv se jeho úspěch tedy pěkně brzy zmařil), spotřeboval toho ale tolik, co my. Například pak neandrtálci spotřebovali tolik energie, že museli jíst aspoň 7 krát denně, aby se udrželi zdraví. V době ledové tak i ledový člověk byl v nesnázích, a přesto že byl houževnatý, v této houževnatosti ho vedlo jedině jídlo... Velké tlupy některých lidí, opět můžeme vzít za příklad neandrtálce, pak nemuseli mít dostatek potravy, to způsobilo, že byli vyhublí... Stále máme ale co objevovat a teorie, že by některé druhy lidí vymizely přesto kvůli nedostatku potravy, je asi polovina. Klimatické změny, kolísavý přísun slunečního záření, ledové doby a podobné faktory, to je jen zlomek toho, co může za hromadná vymírání druhů...

Doufám, že se Vám tento tak trochu nepřesný článek líbil... Prosím, komentujte...

7 komentářů:

král teluris řekl(a)...

no teda!!!!!! O_O O_O O_O

Betaraptor řekl(a)...

Hmmm... A máš tu hru spuštěnou? (Zelenou šipkou vpravo nahoře.)

siamotyran řekl(a)...

zajimavé...

král teluris řekl(a)...

a pls založ si blog o arktidě já bych ti na něj chodil každej den a alespoň bys měl kam dávat svoje články blog polárních medvědů!

siamotyran řekl(a)...

no patrně ano ale budu se snažit aby to vypadalo co nejméně :)

dinosaurss řekl(a)...

Tak tohle je uplně senzační článek, opravdu dobře sepsané!!

bridesmaid dresses řekl(a)...

A. Mockaroni!
http://www.rundress.org/

Okomentovat

Nejčtenější