úterý 8. listopadu 2011

Nemegtosaurus

Nemegtosaurus ("plaz z doliny Nemegt") je středno křídový Diplodocid, s poposud však velice nestabilizovanou a neznámou velikostí. Objevila jej polsko-mongoslá expedice roku 1965, jediným stávajícím nálezem je lebka s kolítovitými zuby na konci čelisti. Jméno mu poté dal Noviňski v roce 1971. Navíc ve stejných vrstvách, kde byl nalezen Nemegtosaurus, došlo i k nálezu sauropoda Opisthocoelicaudia. Zkameněliny Opisthocoelicaudia však zdánlivě připomínají kamarasauří a ne diplodočí. Pokud byl Nemegtosaurus diplodocid, není pak vyloučeno, že ještě 50 milionů let po posledních jurských druzích se této čeledi sauropodů nesmírně dařilo. Pokud byl Nemegtosaurus vysoký, mohl se obvykle živit stromovou potravou...
Jeho popis nadjeme třeba v knize "Dinosauři a jiná prehistorická zvířata" od doktora Michaela Bentona.

Příště Elaphrosaurus!

7 komentářů:

HAAS řekl(a)...

Kromě toho jsem si založil nový blog, tak se prosím podívejte: www.arctic-antarctic.blog.cz .

dinosaurss řekl(a)...

Zajímavý sauropod! k těm knihám ,mám jich opravdu hodně :-D

siamotyran řekl(a)...

pělné :)

Louis Vuitton řekl(a)...

It’s the case to be one particular or the most common and a lot of well-known brands around the world plus security alarm systems completely new yr handbags is to complete find out where to search.

Louis Vuitton Outlet řekl(a)...

Louis Vuitton handbags are classic in style, but the appearance is always changed somewhat in order to give you Louis Vuitton Outlet something fresh and new to select from for the season. The Tivoli GM, for instance, has the classic Louis Vuitton print.

Versace cheap řekl(a)...

A. My pop is bigger than yours.
http://www.kreplicawatches.com/Watches-Box-Bvlgari-Box.html

halter dress řekl(a)...

A. Because it held up a pair of pants!
http://www.yeardress.org/Bridesmaid-Dresses.html

Okomentovat

Nejčtenější