pondělí 18. ledna 2010

Život ve stádě Sauropodů

Vítejte v nové rubrice. Jde o seriál, jehož díly by měly proběhnout alespoň jednou za měsíc.
Tak neváhejte, a pusťte se do čtení!!!!!!!!!!!

Život ve skupinách-část první-ŽIVOT VE STÁDĚ SAUROPODŮ
Dnes víme, že kdyby neexistovala stáda Sauropodů, tak by se každý dinosaurus mohl stát lehčeji kořistí. Ve stádech Sauropodů to však nebylo jen tak lehké. U každého druhu to platí jinak. Například:Diplodokové nechali svá mláďata osudu v lese, dokud nevyrostla. Saltasauří mláďata se ovšem po blízké době zase vrátila do stáda. A některé druhy žily ve stádě už od malinka. Mláďata, která byla ve stádě, stála nebo putovala většinou uprostřed. Dále, třeba v seriálu Putování s dinosaury útočili i Allosauři na Diplodoky. Ano, ne vždycky se stalo bezpečno. Naštěstí se Sauropodi uměli velice dobře bránit (viz.článek Obrana u Sauropodů). Stáda Sauropodů se často pásla na travnatých pláních (jestli vůbec v pravěku tráva byla)nebo na kapradinatých. Je to opravdu ohromné, že žila na Zemi taková zvířata, sice nebyla moc chytrá, ale byla to veliká stáda.

Jaký byl život sauropodů? Žili jako obojživelníci, jak se dříve mysleli vědci? Pravda je taková, že tomu tak vůbec nebylo!!! Ano, ve vodě byla spousta rostlin, které byly velmi lehce stravitelné, ale Sauropodi se pohybovali na souši. Každým rokem stáda vyrážela hledat nové pastviny, a potom se vrátila zpět na louky odkud přišla, protože tam během několika let znovu vyrostla nová potrava.
Kameny v žaludku??? V žaludcích některých Sauropodů dnes nalézáme kameny. Proč je vůbec Sauropodi polykali? Vědci tvrdí, že jim kameny lehce rozmělňovali potravu v žaludku. Není to vůbec hloupé, slepice také polykají malé kamínky a pštrosi úpně stejně.
Hodně potřebné informace jsem získal s knihy:"Dinosauři a další vyhynulá zvířata" z edice "Objevujeme svět".

2 komentáře:

juriju řekl(a)...

Pěkné!

Ingenpark a mojeznamky řekl(a)...

díky HAASI

Okomentovat

Nejčtenější