pátek 11. prosince 2009

Kanibalizmus u masožravých Theropodů

V tomhle článku se možná objeví i ornithopodi, ale nevím to teď přesně.
Masožraví dinosauři sice lovili hlavně ty býložravé, ovšem někdy se stalo, že napadli vlastní druh. Kteří to jsou, se dovíte v tomto článku, ať už budou z Triasu, Jury nebo Křídy. Určitě jste viděli už pár takových scén ve filmech, já Vám teď přinesu informace o nich...

Coelophysis byl jedním z dinosaurů-kanibalů. Jeho potravou se stávali býložraví Placeriasové, ale v období nouze žrali svá mláďata. Podle vědců se to ale tak často nestávalo. Jsou ale zkameněli-ny, objevené v Arizoně, které to potvrdily.

Utahraptor byl také kanibalem, stejně jako u Coelophysise se to ale nestávalo poměrně často. Mohl zabít buď svá mláďata, nebo sežral mršinu svého druhu (pokud bylo nutno). Zkamenělin, které to mají potvrdit není mnoho, když ale byla objevena zkamenělina, na které měl Utahraptor v žaludku malé kosti jiného Utahraptora, vědci usoudili, že to asi kanibal bude. Doteď to ovšem nevíme přesně.

Možná je k neuvěření, že Velociraptor se už také zařadil mezi kanibaly. Mohl sežrat mršinu svého druhu, nebo jak bylo v prvním díle Dinosaur planet, i svá mláďata. Ty sežrali ale zvláště samci, pokud ale bylo období hladu a Velociraptorům se nepodařilo nic ulovit, tak i samice. Je jen ale jedno potvrzení, že byl Velociraptor kanibalem.

Albertosaurus mohl být také kanibalem, jak nasvědčují otisky. Ale dospělci se možná už nejedli, protože byli zvláště silní, takže by útočník mohl tvrdě zaplatit. Jejich "kanibalistickou" potravou byla tedy mláďata.

A v našem článku nechybí ani Tyrannosaurus. Tento "Král dinosaurů" dokázal zabít i druha starého, jako byl on sám. A svědčí o tom i druhý obrázek s Tyrannosaurem...

Doufám, že jste se dozvěděli o kanibalizmu dinosaurů hodně, jestli se Vám to líbilo,
komentujte prosím...

3 komentáře:

mojeznamky řekl(a)...

Mně se to líbilo takže komentuji

Alfaraptor řekl(a)...

Coelophysisové lovili placeriase. Oprav si to. :)

black prom dresses řekl(a)...

A. Tomato Paste!
http://www.yeardress.org/

Okomentovat

Nejčtenější