středa 16. prosince 2009

Diplodocus-sauropodní dinosaurus

Diplodocus (z řeckého "dókos=kláda nebo trám) patřil mezi základní sauropody. Živil se cykasy, přesličkami a tu a tam mohl pozřít i měkkýše. Tento dinosaurus vážil až 25 tun a mohl být dlouhý až 45 metrů. Jeho fosilie byly nalezeny zvláště v Coloradu, kde v době Jury, před 153 miliony let, bylo hodně stromů a jezer, kde se převážně diplodokové pásli. Jeho snad největším nepřítelem byl Allosaurus, ale naštěstí se Diplodocus mohl na pár minut postavit na zadní končetiny (z televizního seriálu Putování s dinosaury), tím pádem neměl dravec šanci. Tento gigant přežíval ve stádech o asi 25 kusech, jeden dospělý se klidně dožil až sto let. Samice kladly vejce v lesích a nechali je vyklubat sami. Malí diplodokové byli po narození samostatní a trvalo jim asi 10 let než se mohli připojit k jejich stádu.
Popis zvířete najdete buďto v televizním seriálu: "Putování s dinosaury"( režisér: Tim Haines-BBC) nebo v knize: "Dinosauři objevy druhy zánik"...


Jak už jsem zmínil, tak byli malí diplodokové zcela samostatní. V tomhle úryvku článku zjistíte, jak malí diplodokové rostli. Když se z vejce velikosti fotbalového míče vyklubal malinký diplodokus, mohl být dlouhý asi 20 centimetrů, z čehož měl celkem malou váhu, nemusel vážit ani kilogram. Podle některých zkamenělin je jasné, že u hnízda často přebývali mrchožrouti a malí dravci (např. Ornitholestes ). Samostatní malí diplodokové museli rychle prchat do hlubších lesů. Seřazovali se do malých školek. Každý den museli přibrat alespoň dvě kila a za rok získat asi tak tunu. Jestliže rostli rychle, tak ve 3 letech měli necelý metr na délku. Čím byli větší, tím míň mohli za den nabrat váhy. Asi tak v 8 a půl letech byli zcela velicí a za necelé dva roky se připojili ke stádu, pokud tedy přežili. (Podobně je i citováno v Putování s dinosaury).


V příští části "zakrslý" druh Allosaura z jihu!!!

10 komentářů:

deinonych řekl(a)...

Diplodoky mám rád

mojeznamky řekl(a)...

Dplodokové tedy spíše Sauropodi byli hloupý ale stejně je mám rád

Alfaraptor řekl(a)...

Ti malí diplodokové vypadali moc legračně.

Diktátor řekl(a)...

Ten první obrázek je dobrej, stejnej je i na Dinosaurusblogu.

mojeznamky řekl(a)...

Nono tak se nečerti

mojeznamky řekl(a)...

díky HAASI díky za komentáře na mém webu

Candelaria Booton řekl(a)...

Jsi chytřejší než Natalia Sadness? http://bit.ly/natalie_kviz

froggytex řekl(a)...

STRAŠNĚ SE MI TVŮJ BLOG LÍBÍ

prokopová dominika řekl(a)...

to je úžasný blog kde jsem našla bezva zmínky o DIPLODOCUSE

cheap bridesmaid dresses řekl(a)...

Q. What would you call two banana skins?
http://www.yeardress.org/

Okomentovat

Nejčtenější