úterý 7. května 2013

Projekt - Geologická období Země II.-Kambrium

Uvádím druhou část projektu (ač mou teprve první), jenž nese jméno Geologická období Země a kromě mě na něm spolupracuje také blog www.mojeznamkyavatar.blog.cz .

NÁZEV OBDOBÍ: Kambrium

ČASOVÉ ROZMEZÍ: Před 542-488 miliony lety

Informace:

KONTINENTY: V geologickém období Kambrium byly kontinenty rozděleny na menší celky, kupříkladu Laurentie, Baltika, Sibiř a také Gondwana (východní a západní). O Severní Americe víme, že v té době nad mořem vyčníval kanadský štít.


PODNEBÍ: V této bylo na Zemi velice pusto a na souši panovalo velké sucho. Život tady samozřejmě neměl možnost existovat. Nicméně ve vodě, tam byly podmínky pro život zcela ideální.

ŽIVOČICHOVÉ: V Kambriu propuknul prudký rozvoj organického světa. Vyvinuly se trilobiti, měkkýši, ramenonožci, nejstarší předkové obratlovců, první členovci a mnoho dalších. Většina těchto tvorů měla tělo pokryto tvrdou vnější kostrou. Dále se vyvíjely i organizmy, které dodnes známe, medúzy. Pro paleontology má velký význam nález burgesských břidlic, které obsahovaly zkameněliny mnohých zde uvedených pravěkých živočichů.

PARADOXIDES: Tento rod trilobita žil na naší planetě za středního Kambria. Měl 14 centimetrů na délku a byl součástí atlantské fauny, uváděné též jako avalonianské. Nejznámějšími druhy jsou P. gracilis a P. davidis.


ANOMALOCARIS: Některé fosilie tohoto tvora se našly mezi burgesskými břidlicemi. Anomalocaris patřil do skupiny anomalocaridů. Pravděpodobně to byl predátor, z hlavy mu vyčníval pár dlouhých zbraní, kterými snad nabodl kořist.


HAIKOUICHTHYS: Jedná se o jednoho z prvních kdy existujících obratlovců. Měřil asi 2,5 centimetru. Zkameněliny se našly v provincii Jun-Nan, v Číně.


ROSTLINY: Dobře zachovalé zbytky rostlin, které žily v údobí Kambria, jsou velice vzácnými. Na souši rostliny samozřejmě neexistovaly, ve vodním prostředí dominovaly zřejmě první řasy, které vytvářely kyslík pro život...

Snad se Vám druhá část projektu líbila. Příští část bude popisovat velice zajímavé období, nazvané Ordovik, a o něm si budete moci přečíst na www.mojeznamkyavatar.blog.cz.

4 komentáře:

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Super!! Tvoje pokračování je výborné!

Stringer řekl(a)...

Pekne spracované.

Stringer řekl(a)...

HAAS vieš ako na začiatku Monster pravěkých oceánů povedia že Nigel Marven opustil bezpečný svet 21. storočia a vydal sa do praveku. Ani by som nepovedal že to je dnes bezpečnejšie. Veď sa tu stane viac vrážd ako vtedy. Napíš mi či súhlasíš. :D

dinosaurss řekl(a)...

Moc se Ti to povedlo Haasi!

Okomentovat

Nejčtenější