středa 10. dubna 2013

Rhinesuchus

Rhinesuchus ("nos krokodýla") byl velký obojživelník, žijící za doby pozdního Permu, před zhruba 250 miliony lety. Zkameněliny tohoto živočicha byly nalezeny v souvrstvích Karoo Jihoafrické republiky v Jižní Africe a vědci celkově rozpoznávají dva druhy: R. africanus a R. wadiai. Jméno Rhinesuchus zvířeti dal Robert Broom roku 1908. Rhinesuchus patřil mezi Temnospondyly, což byla skupina pritmitivních obojživelníků, vyskytujících se na Zemi hojně za posledních dvou období prvohor - za Karbonu a Permu (v druhohorách již spíše vymírali). Čelisti Rhinesucha nasvědčují, že toto zvíře bylo dravcem. Pravděpodobně se živil menšími živočichy, možná například některými vybranými druhy drobnějších pelykosaurů nebo araeoskeliů. Rhinesuchus byl až 2 metry dlouhý...
Rhinesuchus vystupoval v dokumentu Putování s pravěkými monstry - Život před dinosaury (Walking With Monsters: Life Before Dinosaurs), kde byl však jmenován jako "labyrintodont".

Příště Mesosaurus!

4 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Panejo, tak to je zajímavý tvor..

Vašek (dinosaurguide) řekl(a)...

Dlouhou dobu jsem o něm nesllyšel, senza popis

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Ale mně se líbíl pouze po stránce grafické jinak se mi nelíbilo že tam byl. Postavy ve trojce až na Granta a Sattlerovou mně osobně byly taktéž nesympatické a s původními dvěma filmy to mělo pramálo společného. Johnston taky nebyl dobrá volba. Takže nic moc. Ale respektuji tento díl.

raptorex řekl(a)...

Opravdu úžasný popis.

Okomentovat

Nejčtenější