pondělí 18. července 2011

Přežití v poušti Namib

Včera jsem se na ČT2 díval na velmi pěkný dokument Pouštní lvi z produkce BBC (již na konci roku 2009 jsem na něj v této rubrice odkazoval) a tento článek mě rázem napadl. Zřejmě se budu této poušti ještě věnovat.

Poušť Namib, poušť kde se setkávají žirafy s tuleni a tučňáci s pštrosy, je obestřena tajemstvím. Otázkou je, jak zde tvorové dokáží přežít. Namib je nejstarší, dosud existující pouští světa. Skrývá fascinující faunu. Kdysi dávno zde žili pouštní lvi-šlo o druh, o kterém se ještě nedávno odhadovalo, že byl vyhuben. Pak se ale z několika jedinců vyvinula jedna stovka těchto podivuhodných koček a rázem byly opět zapsány do soupisu zvířat na Zemi. Přežít zde je ale velmi obtížné. Vždyť jen najít stéblo trávy tady je těžké. Některé oblasti jsou však pokryty vegetací a tam se pasou přímorožci, mnohdy i žirafy a třeba i sloni. Vodu je tu ještě obtížnější nalézt. Ovšem, nachází se zde. Tato nádherná krajina je domovem tolika drhů zvířat. V době, kdy domněnky o vyhynutí pouštních lvů panovaly, měli obyvatelé vesnic klid. Pak, když se však zjistilo, že ještě stále žijí, začali obyvatelé některých vesnic s nekonečným vražděním. Až pak se objevil jeden muž, po něm několik dalších zoologů, kteří přesvědčili vesničany o tom, že lvi nejsou jen takoví nemilosrdní. Dobytek ale neustále podléhá; osli nejsou nijak vybaveni proti predátorům, nemají žádný ochranný systém. To znamená, že lvi je mohou ulovit v klidu. Jedna žena z černošské vesnice řekla: (cituji z dokumentu Pouštní lvi) "Zabili mi mého osla a já už nyní nemohu jet ke svým příbuzným. Už je asi neuvidím". To však není vše. Pouštním lvům podléhají i krávy. S obojky GPS však zoologové sledovali cestu jedné lvice, která se pohybovala nedaleko od malého města. Tam a zpátky. A nic se jí nestalo. To znamená, že přesto, že pouštní lvi jsou tak nebezpeční, někteří se lidí nebojí a v klidu se okolo měst pohybují. To je alespoň jedna dobrá zpráva. Přežít v poušti Namib musí být pro každého tvora darem, který by si přál určitě každý...

Doufám, že se Vám tento článek líbil, chcete-li si přečíst i můj dřívější článek o poušti Namib a pouštních lvech, klikněte zde: http://blogorgonopsid.blog.cz/0912/poust-kde-se-potkavaji-zirafy-s-lachtany .

2 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Tento dokument jsem též sledovala a velmi mně zaujal,máš to tu moc hezky sepsané!

christian laboutin řekl(a)...

Is it a big deal when you are ot yet ready to update, lol! Take time with the previous one because many are not yet explored.
http://www.shoesgreat.com/

Okomentovat

Nejčtenější