pondělí 7. února 2011

Žralok modravý, kladivoun obrovský a žralok obrovský

Jen tak při včerejším brouzdání po encyklopedii mně napadlo, že bych mohl napsat o nějakých parybách. Tento článek je o třech parybách...

Žralok modravý:
Žralok modravý je až 3,8 metru dlouhá paryba žijící převážně v tropických ale také mírných vodách celého světa. Žralok modravý má pověst lidožrouta ale pravda je v tom, že rybářům, na které jakoby "zaútočí" pouze proplouvá do sítí, aby se zmocnil chycených ryb. Žraloci modraví loví ve skupinách a přemůžou i velryby a další velké tvory. Je ocelově modrý a štíhlý a je vybaven dlouhými prsními ploutvemi zahnutými k lepšímu chytání ryb.
Latinský název: Prionace glauca.

Kladivoun obecný:
Existuje deset druhů kladivounů a kladivoun obecný je schopen útočit na člověka, což je také jeho nejčastější možnost proti potápěčům a rybářským člunům. Je dlouhý kolem 4 metrů. Vědci si myslí, že podivuhodný útvar na hlavě slouží k hledání potravy i když jeho účel ještě nebyl vyzkoumán. Žije v teplých vodách celého světa a u pobřeží plave na hladině, lze ho tedy zahlédnout.
Latinský název: Sphyrna zygaena.

Žralok obrovský:
Asi největší ryba, která žije v současnosti se výhradně zajímá o plankton. Je jím žralok obrovský. Může měřit i 18 metrů a vážit 20 tun. Klade největší vejce na světě, tedy vejce dlouhá 30 centimetrů. Žije v tropických mořích celého světa. Vzdálenost špičky ocasní ploutve je 2,5 metru, do jeho tlamy by se vešel napříč i potápěč.
Latinský název: Rhinocodon typus.

Pokud se Vám tento článek o třech parybách líbil, komentujte prosím...

3 komentáře:

forusrakos řekl(a)...

Pěkný článek, vážně se povedl. Zítra nejspíše také napíšu článek, ve kterém se bude jednat i o žralocích.

vendac řekl(a)...

Bude pokračování?

dinosaurss řekl(a)...

překrásné obrázky a ty popisy taktéž!

Okomentovat

Nejčtenější